Directeur Hendri Otte van installatiebedrijf J.N. Jonker bv in Zaandam.
Directeur Hendri Otte van installatiebedrijf J.N. Jonker bv in Zaandam.

Kwaliteit vanzelfsprekend bij Jonker bv

TOPFITTER

In een aantal rapporten wordt gecommuniceerd over corona en de negatieve economische gevolgen die dat voor bedrijven heeft, maar "vooralsnog kunnen wij met alle maatregelen die we nemen door en hebben geen last van een dip. De orderportefeuille geeft ons ook een goed gevoel voor de komende tijd", laat directeur Hendri Otte van installatiebedrijf J.N. Jonker bv in Zaandam weten. We gingen langs.

Uniek is het niet, maar toch nog zeker bijzonder: over een paar jaar bestaat installatiebedrijf J.N. Jonker bv in Zaandam (we laten J.N. verder weg in dit artikel) honderd jaar. Dat zou aanleiding kunnen zijn om op te gaan voor het predicaat Hofleverancier of zelfs Koninklijk. Maar van een duur predicaat ziet directeur Hendri Otte niet direct de toegevoegde waarde. “Er zijn er inmiddels al zoveel van.” Maar het eeuwfeest zal echter niet ongemerkt voorbijgaan, belooft hij.

Sanitaire techniek

Het tekent de genen van het bedrijf. Jonker bv is namelijk niet van het opvallend aanwezig zijn en van de borstklopperij. Met bijna veertig medewerkers behoort de installateur tot de middelgrote installatiebedrijven en zowel de woningmarkt als de utiliteit wordt bediend. Hierbij wordt gekozen voor het specialisme sanitaire techniek, maar dan wel in alle vormen die dit specialisme kan aannemen.
Otte: “We installeren alle soorten sanitaire installaties, maar we hebben ook ongeveer acht man lopen voor wat wij burgerwerk noemen. Dat betreft het onderhoud en aanpassingen van installaties in bewoonde woningen, maar dan wel in opdracht van bijvoorbeeld een woningcorporatie of vastgoedbeheerder. We doen ook nog wel écht particulier werk, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dat de laatste jaren minder is geworden. We hebben er de mankracht niet meer voor en het is ook vaak gedoe. Bereken je bijvoorbeeld voorrijkosten, terecht lijkt me, maar dan moet je uitleggen waarom. We hebben dat eigenlijk een beetje losgelaten.”

Mooie projecten

'In productiehal Hordijk is ook een Geberit AquaClean geplaatst'

Op de website prijken een aantal projecten die in de afgelopen jaren zijn afgerond. En er is een fraaie ‘wall of fame’, met onder andere de renovatie van ruim honderd woningen in de Amsterdamse Marnixstraat, medewerking aan de realisatie van Woonzorgcomplex de Boogaert in Castricum waar onder andere alle sanitaire installaties en individuele en collectieve warm- en koudwaterinstallaties zijn aangelegd én diverse gevels zijn voorzien van zinken fels bekledingen en in het overbekende Hilton Hotel in de hoofdstad is een groot deel van de gietijzeren rioleringen vervangen door geluidsarme Geberit Silent-db20 afvoerbuizen.

Tevredenheid

Otte: “Voor de gebouweigenaar van zes aaneengeschakelde panden aan de Herengracht in Amsterdam hebben wij alle sanitaire installaties aangelegd voor de transformatie naar het Waldorf Astoria Hotel. Dat was een prachtig project dat we goed hebben afgerond en blijkbaar tot tevredenheid, want in de jaren daarna kwamen daar weer veel nieuwe projecten uit voort. Ja, zo gaan die dingen nog steeds, gelukkig wel.”

Verwarming of koeling

Komt er een opdracht voorbij waarin wordt gevraagd of Jonker bv zich ook kan ontfermen over de verwarming en/of koeling, dan wordt dit wel meegenomen, maar als dit werk vanwege de omvang te groot is wordt het uitbesteed aan een van de trouwe relaties/collega-installatiebedrijven. De coördinatie van het project wordt dan gezamenlijk opgepakt. Maar komt er een aanvraag voor het aanbrengen van een zinken dak, gevel of gootwerk dan laat Jonker bv dat niet lopen. Het bedrijf maakt namelijk deel uit van de Zinkmeesters, een modern gilde waarbij alleen de beste verwerkers van Nederland zijn aangesloten.

Voorzitter

Otte was enige tijd voorzitter van de Zinkmeesters, waarmee duidelijk is dat zijn hart hier ligt. “Als traditionele loodgieter doen we natuurlijk al vanaf de oprichting traditioneel lood- en zinkwerk. Dat was in de loop van de jaren minder geworden, maar 14 jaar geleden kwamen we in contact met een in zink gespecialiseerd bedrijf waar we de machines en de monteurs van overnamen. Sindsdien is dit een afdeling binnen ons bedrijf, en het is ook mooi werk. Installatiewerk is zeker ook mooi, maar veel van het gemaakte werk zie je niet meer terug, want het is weggewerkt boven plafonds en achter wanden. Maar metalen daken en gevels blijven altijd in het zicht. Daar zijn de monteurs die het hebben aangebracht trots op."

Nieuw talent

De medewerkers zijn de mensen die het bedrijf tot Jonker bv maken. Daar is Otte zich zeer van bewust, Ook in de Zaanstad is het een hele klus om goede jonge talentvolle mensen te vinden, maar tot op heden slaagt Jonker hier met verve in. "We hebben heel goede contacten met het opleidingsbedrijf Installatiewerk Noord-Holland en met ROC's. Een aantal praktijkbegeleiders komt bij Jonker bv vandaan, dus de lijnen zijn kort en goed. We investeren ook in nieuw talent, we willen graag dat de jongeren die we opleiden uiteindelijk ook bij ons in vaste dienst komen werken. Het is dan mooi om te zien als dat lukt en ze op een gegeven moment met een eigen bedrijfsbus op pad gaan, en vervolgens zelf weer een leerling meekrijgen. Mede daardoor hebben we een goede mix van jonge en oudere medewerkers.”

Merkvast

Iets terug in dit artikel is met het Hilton Hotel al een mooi project genoemd waarbij bewust is gekozen voor PE afvoerleidingen van Geberit. Otte bekent dat hij een fan is van Geberit en ook dat het bedrijf ‘merkvast’ is: dat geeft voordelen in de kwaliteit en snelheid van werken. “Geberit inbouwreservoirs zijn voor ons vanzelfsprekend en dat geldt ook voor de Geberit PE afvoerbuizen en, indien nodig, het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem. En we hebben ook al zolang ik me kan heugen sanitair van Sphinx, dat sinds april dit jaar Geberit is.”
Hij vervolgt: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de aanloop een beetje een houding had van: ik moet nog maar zien wat daar de toegevoegde waarde van is. En we zaten toen midden in een project met 105 zorgwoningen/appartementen en algemene voorzieningen, en ik was bang dat de helft van het sanitair met de naam Sphinx zou zijn en de andere helft Geberit. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Maar dat werd allemaal prima geregeld, ik kan niet anders zeggen.”

Nieuwe productiehal

Een van de projecten waar het bedrijf nu zo ongeveer de laatste hand aan legt en waar veel Geberit producten in verwerkt zitten, is de nieuwe productielocatie van Hordijk Verpakkingen aan de Daalderweg in Zaandam. Er worden hier veel verpakkingen gemaakt voor de voedingsmiddelenindustrie die in Zaanstad sterk vertegenwoordigd is. Dit werk is geen ‘kleine klus”, bepaald niet zelfs. Dit project omvat een hal van liefst 22.500 m2 en een kantoor van circa 1.300 m2.
Otte: “Dit bedrijf heeft meerdere complexen die in drie fasen gebouwd zijn; de eerste twee fasen hebben we een aantal jaren geleden gemaakt en we zitten nu midden in de derde en volgens mij voorlopig laatste fase. De opdracht hiervoor kregen we via Hordijk, hopelijk vanwege eerdere goede ervaringen.”
“In de eerste twee fasen deden we ook de verwarming, maar de derde fase was dusdanig groot dat dat een grote impact zou hebben op onze capaciteit en het dus beter was om dat aan ons voorbij te laten gaan. Je wilt ook voldoende mensen overhouden om andere opdrachtgevers te kunnen bedienen. Wij hebben hier Geberit Pluvia, alle sanitaire installaties en de afvoerleidingen geïnstalleerd. Wat dit project bijzonder maakt? Vooral de omvang. Je weet echt niet wat je ziet als je daar binnen staat. En ook leuk is dat we daar een douchewc hebben geplaatst, Nee, niet voor de directie, gewoon in een van de sanitaire ruimtes. Geen idee waarom, maar wellicht vanwege de zeer strenge hygiëne-eisen binnen de fabriek met overal hygiënesluizen."

Afbeelding