Erik van Eijk van EVE Tegelwerken beveelt de Geberit DuoFresh module aan.
Erik van Eijk van EVE Tegelwerken beveelt de Geberit DuoFresh module aan.

'Ik zou de Geberit DuoFresh module zeker aanbevelen'

In de nieuwe rubriek ‘De producttest’ test een installateur in elke editie van InstallatieNieuws een product. De aftrap is voor Erik van Eijk van EVE Tegelwerken in Ter Aar. Hij test de Geberit DuoFresh module.

Erik van Eijk heeft al enige ervaring met Geberit DuoFresh, zo heeft hij het oude model (voor 2019) meerdere keren geïnstalleerd, dus hij weet waar hij het over heeft. De automatische sensor in de Geberit DuoFresh module (vanaf 2019) kan zijn goedkeuring wegdragen: “Vanwege het bedieningsgemak. De gebruiker hoeft de ventilator namelijk niet meer zelf te activeren. En de bijhorende DuoFresh app is gebruiksvriendelijk en geeft de gebruiker de mogelijkheid om de intensiteit van de ventilator en het oriëntatielicht in te stellen. Zelfs de gevoeligheid van de sensor is in te stellen”, zegt hij.

Plus- en minpunten

Zoals zo vaak zijn er plus- maar ook minpunten. “Het grootste pluspunt voor de klant is dat er geen nare geurtjes meer zijn. Als installateur vind ik dat de leercurve kort is. Dit komt voornamelijk door de handige montagefilmpjes op YouTube, maar ook door de vormgeving van de onderdelen. Het wijst eigenlijk als vanzelf waar de onderdelen horen.”
“Minpunt vind ik dat het 220 volt-gedeelte lastig blijft, zowel de plaatsing van de doos als de trafo.”

Installatie

Wat zijn volgens Erik de belangrijkste punten waar tijdens de installatie rekening mee moet worden gehouden ten opzichte van een standaard Geberit Duofix inbouwreservoir. “Vooral het stroompunt is belangrijk, maar verder is het eigenlijk een gewoon inbouwreservoir. Wel moet je rekening houden met een iets langere installatietijd aangezien je ook extra handelingen moet verrichten op het gebied van elektra en het plaatsen van de module. Maar als je één of twee keer een module hebt geplaatst, dan weet je het wel en kun je de extra tijd goed inschatten.”

Aanbevelen

Op basis van zijn ervaringen heeft hij er dan ook geen enkel probleem mee om dit product aan te bevelen aan collega’s en klanten. “Iedere klant attendeer ik op de mogelijkheden van de Geberit inbouwreservoirs, zowel op het gebied van geurzuivering als persoonlijke hygiëne. Ik zou niet willen dat een klant later bij mij komt en zegt: ‘Prachtig, het nieuwe toilet, maar jammer dat er geen geurzuivering of douchefunctie bij zit.’ Ik installeer vanwege de toename van elektronica in het toilet tegenwoordig ook steeds vaker een 220 volt doos achter een Geberit inbouwreservoir zodat een klant later altijd nog kan upgraden. De meeste klanten zijn bereid dit stukje meerwerk te betalen.”

En dat kunnen wat hem betreft alle denkbare klanten zijn. Hij zegt: “Een DuoFresh module is voor iedere klant interessant, zowel particulier als zakelijk. Als een klant begint over de extra kosten dan wijs ik op de voordelen en meestal raakt de klant dan overtuigd. Mocht een klant twijfelen dan wijs ik op de mogelijkheid dat ze onder het genot van een kopje koffie kunnen gaan kijken in Nieuwegein, in het Experience Center van Geberit. Hier kunnen ze elk toilet ervaren.”

Cijfer

Belangrijke vraag is welk cijfer Erik dit product zou geven, maar daar is hij niet zo van, van het cijfers geven. "Ik vind het een mooi product dat enorm prettig installeert, vooral in vergelijking met andere merken. Daarnaast vind ik het fijn om de klant echt meerwaarde te kunnen bieden. En dan ook nog in diverse stappen, van geïntegreerde toiletstickhouder naar sensorgestuurde geurzuivering tot zelfs een complete douchewc. Zo kun je elke klant het beste bieden.”

Tips

Tot slot: heeft Erik nog opmerkingen voor Geberit of tips voor collega's? "Geberit zou ik de uitdaging willen geven om een betere oplossing te geven voor het plaatsen van de transformator. Collega-installateurs wil ik meegeven om DuoFresh altijd te bespreken met de klant. Ik ervaar namelijk dat toch nog veel klanten niet weten dat een toilet meer kan dan alleen maar doorspoelen. Een klant zal er daarom niet om vragen, totdat de installateur het aanbiedt. Daarnaast heb ik de tip om, ook als de klant nog niet overtuigd is, toch altijd een 220 volt aansluiting achter het inbouwreservoir te plaatsen, zodat er later nog een upgrade gedaan kan worden.”

Het begin van de werkzaamheden.
De tijd die het inbouwen van de DuoFresh module kostte.