Afbeelding

Ford Transit Mild Hybrid:
wat is het en wat doet het?

AUTO-IMPRESSIE

Met een bestelbus moet je werken. Met een Ford Transit Custom Mild Hybrid is dat net een beetje leuker.

Ford levert drie formaten van de Transit. Van klein naar groot zijn dat de Transit Connect, de Transit Custom en de Transit. De Custom-versie zit in de klasse van de VW Transporter en de Mercedes-Benz Vito. Door de afmetingen zijn dit gewilde bussen bij installatie- en bouwbedrijven.

Mild Hybrid, wat is het?

Onderwerp van dit artikel is de Ford Transit Custom Mild Hybrid die redelijk vers in het gamma is. Mild Hybrid betekent dat de dieselmotor elektrische assistentie krijgt om het verbruik te verlagen. De dynamo neemt de taak van elektromotor in. Dat is in dit geval een flink exemplaar, gevoed door een accu van 48 volt, die onder de bijrijdersstoel is geplaatst. Het systeem levert je tot 10 procent brandstofbesparing op.

Mild Hybrid, wat doet het?

Bij optrekken helpt de dynamo een handje en bij afremmen laadt hij de accu op. En hij heeft een taak bij het start-stopsysteem. Dan start hij de dieselmotor weer als je de koppeling laat opkomen. En hij brengt de auto alvast aan het rollen. Je bent dus veel sneller van de plek dan met reguliere start-stopsystemen. Je merkt het ook bij het naderen van een rood verkeerslicht dat alweer op groen springt voor je stilstaat. Al vanaf circa 15 km/uur stopt de diesel als je uitrolt met rem en koppeling ingedrukt. Kun je weer optrekken voordat je stilstaat, dan zorgt die elektrische ondersteuning ervoor dat de aandrijving weer soepel en vlot oppakt.

Trekkracht genoeg

De Transit Custom Trend Mild Hybrid heeft de 130 pk sterke 2,0-liter dieselmotor. Dat is echt genoeg om vlot van de plek te komen dankzij de hoge trekkracht van 385 Nm. Dat is eigenlijk maar een beetje minder dan de 405 Nm van de 170 pk motor. Dan heb je wel meer pk’s, maar bij een bestelbus wil je vooral trekkracht.
Direct sturen en stabiliteit zit in de genen van de Transit Custom. Met de jongste modelwijziging is op dat punt de lat nog een tikkeltje hoger gelegd. Met maar een halve stuuromwenteling ga je de straathoek om. Overpakken is vaak niet eens nodig. En op de snelweg vlot van rijstrook wisselen: een korte beweging van het stuurwiel is genoeg. Ford levert hem standaard met Trailer Sway Assist, dat geslinger van een gekoppelde aanhanger onderdrukt.

Laadruimte

Deze korte versie van de Transit Custom heeft een laadruimte van 6 kubieke meter. De lengte van de laadruimte is 2,93 meter en de hoogte ruim 1,40 meter. Er is ook een lange versie en een verhoogd dak mogelijk, waarmee het laadvolume stijgt naar 7,2 kubieke meter. Optioneel is een tweede schuifdeur mogelijk. Die schuifdeur sluit overigens heel soepel. Je hoeft hem niet dicht te gooien. Gewoon ontgrendelen en door de zwaartekracht glijdt hij dicht en valt hij keurig in het slot.

Werkplek

Aan bergvakken geen gebrek. Ze zitten in de portieren, boven op het dashboard en onder de zittingen van de bijrijderszitplaatsen. En ook drie bekerhouders, twee links en rechts en in het midden een uitklapbare. In het dak zit nog een klein vakje. De Trend-uitvoering heeft airco, een met leer bekleed stuurwiel, parkeersensoren voor en achter en elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels. De bestuurdersstoel is achtvoudig verstelbaar en heeft een armsteun. Prima werkplek dus.

Je koopt een Transit Custom vanaf 23.425 euro. De 2.0 dieselmotoren voldoen aan emissienorm Euro 6.2. Je kunt kiezen uit 105 pk, 130 pk en 170 pk. En helemaal nieuw is deze Mild Hybrid met 130 pk. Die kost 27.075 euro. De bedragen zijn zonder BTW en BPM.

Bron: RAI Vereniging