Interieurarchitect Judith van Mourik.
Interieurarchitect Judith van Mourik.

Project TOWNHOUSE ademt Geberit

REFERENTIEPROJECT

Een honderd jaar oud pand aan de rand van het centrum van Rotterdam waarvan alleen de vier muren met een dak erop nog overeind stonden. Dit was de ultieme uitdaging voor de gevierde interieurarchitect Judith van Mourik om al haar talenten bot te vieren met als gevolg het TOWNHOUSE, waarin we veel producten van Geberit terugzien.

Judith van Mourik (41) maakt momenteel snel naam als interieurarchitect. In 2012 studeerde ze af als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met haar ontwerp voor Parc Broekhuizen, een boutiquehotel in Leersum, kreeg zij internationaal aandacht en won zij in Athene de Leading Design Award.

TOWNHOUSE

En toen kwam Project TOWNHOUSE, gelegen in het centrum van Rotterdam, op haar pad en ze besloot direct hier helemaal voor te gaan. Dit project betreft een oud pand uit ongeveer 1920, waarvan alleen vier muren en het dak de basis vormden voor Judiths nieuwe uitdaging. Door haar voorliefde voor hospitality en haar met prijzen bekroonde hotelprojecten was de keuze voor het verweven van het hotelgevoel in het woonhuisontwerp onbetwist.
Allereerst is aan het bestaande pand 50 m² toegevoegd. “Zelfs dan is het huis geen villa qua m², maar alles zit erin. Omdat ik de volledige vrijheid heb, ben ik in de gelegenheid de vierkante meters superefficiënt in te delen en nauwkeurig vorm te geven”, legt Van Mourik de uitdaging uit.

Openplanprincipe

'Binnen 5 jaar is geurafzuiging standaard'

De begane grond is ontworpen vanuit het openplanprincipe. De lounge en de keuken met eetgelegenheid lopen naadloos in elkaar over. Een maatwerk coffeebar biedt een subtiele scheiding. De keuken is een professionele horecakeuken, wat het restaurantgevoel van een hotel typeert. Judith: “Belangrijk in het project is dat het huiselijk aanvoelt. Door oude en nieuwe materialen te combineren, een verrassend kleurontwerp te maken, ambachtelijke technieken toe te passen en de liefde voor details erin te verwerken, heeft TOWNHOUSE de gewenste huiselijke sfeer gekregen."

Gastentoilet

De combinatie tussen oude en nieuwe materialen, kleurgebruik in het ontwerp en oog voor detail is vooral terug te zien in het kleinste kamertje van het woonhuis: het gastentoilet. Hier koos ze voor louter hoogwaardig materiaal en producten. "Zo ligt er roze marmer op de vloer - wat prachtig staat in combinatie met de warmwitte wanden - en de closetrolhouder heeft dezelfde verrassende groene kleur gekregen als de fonteinkraan. Maar de echte blikvanger in deze ruimte is het toilet, in combinatie met de custom-made Sigma70 bedieningsplaat.

Geberit AquaClean douchewc

Judith: “Het meest fantastische is de AquaClean douchewc in deze ruimte. Het principe van het reinigen met water op het toilet ken ik vanuit Azië. De laatste jaren zie je ze in Nederland ook in grote luxe woonhuizen en hotels standaard toegepast worden. Je kunt er niet meer omheen en bij het ontwerpen van een hotelconcept kun je niet meer zonder. Nu ik het ook zelf voor een langere tijd dagelijks ervaren heb, kan ik zeggen dat de douchefunctie een echte toegevoegde waarde heeft. Het is fris, hygiënisch en het geeft je een echte wellnesservaring, wat je ook graag wilt voelen in een hospitality-omgeving.”

Prachtig detail

De AquaClean Mera Comfort waarvoor Judith heeft gekozen, is naast de douchefunctie ook uitgerust met een ladydouche, een warmeluchtföhn, een verwarmde zitting en een wc-deksel dat automatisch opent en sluit door een detectiesensor. “Een prachtig detail is de verlichting onder het closet. Die gaat ook aan door de detectiesensor en zorgt telkens voor een andere sfeer in de ruimte. Je kunt hem namelijk in kleur veranderen. Zulke details maken me blij", aldus Judith. "Een ander element dat veel mensen erg blij maakt, is onzichtbaar, maar absoluut een meerwaarde: de geurzuivering. Deze functie gaat automatisch aan bij gebruik van het toilet en zorgt ervoor dat vieze geurtjes niet in de ruimte komen. Deze worden direct weggezogen. Een uitkomst, en zeker in een openruimte-ontwerp onmisbaar.”

Bedieningsplaat

Ook bijzonder is de Geberit bedieningsplaat Sigma70 die ze zelf heeft ontworpen. “Het basisontwerp is geïnspireerd door mijn lievelingsdesigners van Fornasetti. Ik heb een afbeelding gebruikt van een knipoog en een vlieg. De bedieningsplaat is zo letterlijk en figuurlijk een knipoog”, aldus Van Mourik.

Twee volwaardige badkameres

De eerste verdieping van dit TOWNHOUSE heeft een aparte slaapkamer, een badkamer en een slaapkamer met badkamer-ensuite. Judith: "Door een slaapkamer met badkamer-ensuite te creëren, was het toch mogelijk om op het beperkte vloeroppervlakte twee volwaardige badkamers te realiseren. Eén badkamer behorend bij de masterbedroom en één badkamer voor de kinderen.”
In de aparte badkamer is gekozen voor een licht kleurenschema. Witte wanden, witte kranen en douches en een wit wastafelmeubel, gecombineerd met witmarmeren Carrara vloertegels. Hierdoor krijgt de badkamer een zachtere uitstraling, wat versterkt wordt door de Geberit Setaplano douchevloer.
“Deze douchevloer is gemaakt van een mineraalcomposiet. Dat oogt niet alleen zacht en comfortabel, het voelt ook zacht en comfortabel aan de voeten. Daarnaast is het materiaal anti-slip, wat een groot voordeel is.”

Andere keuzes

In de badkamer-ensuite zijn andere keuzes gemaakt. De inloopdouche heeft daar een CleanLine douchevloergoot, die strak verwerkt is in de tegelvloer. “Voor rust in het ontwerp heb ik ervoor gekozen de tegelvloer in de inloopdouche door te laten lopen en het water af te voeren middels een strakke douchevloergoot. Deze goot is zo ontworpen dat er geen verborgen richels zijn waar vuil zich kan ophopen. Hierdoor behoudt het geheel een strak uiterlijk.”

Geurafzuiging

En ook hier koos Judith voor geurafzuiging. "Misschien wel het belangrijkste in een openplanontwerp is het tegengaan van vieze luchtjes rondom het toilet. Daarom heb ik gekozen voor Geberit DuoFresh. De luchtjes worden direct uit het closet verwijderd en geneutraliseerd. Ik pas deze geurzuivering tegenwoordig toe in elk project. Het is geweldig. Binnen 5 jaar denk ik dat geurzuivering op het toilet door iedereen standaard zal worden toegepast."
Een ander opvallend detail in de badkamer en suite is ook hier een custom-made Sigma50 bedieningsplaat van het toilet. Een koraalgroen natuursteen (malanchiet) siert de Sigma50 bedieningsplaat. En tot slot: een onzichtbaar detail is de mogelijkheid een stortbakblokje achter de bedieningsplaat te plaatsen voor een extra frisse spoeling. Een fijn detail in een goed doordacht ontwerp.

Geberit AquaClean douchewc en Sigma70 bedieningsplaat.
Badkamer-ensuite.