Geberit Prefab elementen (voorheen Huter elementen) zijn op maat geproduceerde elementen voor in Metal stud wanden, waaraan alle sanitairtoestellen snel, eenvoudig en onder geconditioneerde omstandigheden worden gemonteerd.
Geberit Prefab elementen (voorheen Huter elementen) zijn op maat geproduceerde elementen voor in Metal stud wanden, waaraan alle sanitairtoestellen snel, eenvoudig en onder geconditioneerde omstandigheden worden gemonteerd. Geberit

Prefab is niet meer weg te
denken uit de installatiesector

PREFAB

Voor zover dat nog niet duidelijk was, is het dat nu: prefab heeft de toekomst. Het in een veilige en warme omgeving installeren van (delen van) installaties maakt een steeds grotere vlucht en wordt in de bouwsector gezien als een van de belangrijke manieren om het hoofd te bieden aan de toenemende vraag naar snelle oplevering van projecten, maar ook aan het groeiende tekort aan arbeidskrachten in de sector.

Dit concludeert het in de bouwsector gespecialiseerde consultancybureau USP Marketing Consultancy in de European Mechanical Installation Monitor waarin de opmars van prefab in zeven EU-landen met elkaar is vergeleken.
Daaruit blijkt duidelijk dat W-installateurs steeds meer prefab gebruiken. 56 procent van de installateurs in de zeven landen maakt gebruik van prefab. De adoptie van prefab verschilt wel erg per land. Het hoogste aandeel prefab-gebruikers is te vinden in Duitsland (72 procent) en het laagste in Frankrijk (32 procent). Nederland zit daar met rond de 50 procent tussenin, hetgeen betekent dat er nog veel te winnen valt.

Verder maakt de omvang van het bedrijf verschil. In het algemeen geldt des te groter het bedrijf, des te groter de kans dat er gebruik wordt gemaakt of is van prefab. Dit geldt voor alle landen. Maar over het algemeen is duidelijk dat het werken met prefab en het zoeken naar efficiëntie en tijdsbesparing in projecten niet iets nieuws is in de installatiesector.

Groothandel

Ook blijkt dat de groothandel een belangrijke rol speelt bij de levering van prefab producten aan installateurs. De verwachting van de onderzoekers is dat deze rol in de toekomst alleen maar groter wordt, zeker naarmate het aantal combinaties van geprefabriceerde elementen zal stijgen.

56 procent van EU-installateurs prefabt

Toenemen

Het is niet voor niets dat loodgieters en W-installateurs in alle landen (behalve Frankrijk) over het algemeen verwachten dat het gebruik van prefab nog meer zal toenemen de komende 2-3 jaar. "Een van de redenen zou het toegenomen gebruik zijn van dergelijke producten in meergezinswoningen en eengezinswoningen, die worden beschouwd als de belangrijkste groeigebieden van prefab", laat USP MC weten.

Bekende voordelen

Andere redenen voor een verdere groei houden verband met de bekende voordelen van prefab, zoals tijdsbesparing, kostenbesparing, lagere faalkosten en snellere uitvoering van projecten, wat allemaal steeds belangrijker wordt in tijden van korte doorlooptijden van projecten en gebrek aan bekwame ambachtslieden. "Deze voordelen wegen duidelijk op tegen de beperkingen en daarom is te verwachten dat het gebruik van prefabproducten en oplossingen in de installatiesector de komende jaren zal blijven groeien."

Voormontage

Opvallend is wel dat installateurs anders omgaan met prefab. Zo is zelffabricage of voormontage belangrijk in sommige landen, waaronder Nederland, terwijl in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prefabproducten kant-en-klaar worden gekocht van de fabrikant. Zo zit er dus nog minder installatiewerk aan en kan er nog efficiënter worden gewerkt. Van de fabrikanten verwachten de installateurs mooie oplossingen én dat ze worden bijgespijkerd met trainingen en cursussen.