Afbeelding

Impuls voor BIM 3D

BIM

Sinds dinsdag 27 oktober is de eerste commerciële app voor de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) in gebruik. De UOB zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie zonder fouten kan plaatsvinden. Dat is de basis voor beter ontwerpen en bouwen en voor een optimale uitvoering van onderhoud en beheer. Zo is de UOB een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model 3D (BIM 3D). Naar verwachting zullen steeds meer leveranciers data aanleveren voor de UOB. Ook zullen er meer apps voor de UOB beschikbaar komen.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, presenteerde de UOB-app op het online-innovatie-event Building Holland Digital en beschouwt de app als een onmisbaar hulpmiddel voor ketensamenwerking. Terpstra: “Als installatie- en bouwsector willen we onze verantwoordelijkheid nemen in de uitdagingen waar Nederland voor staat. Daarom moeten we werken aan onze kwaliteit, innovatiekracht en productiviteit. Digitalisering en samenwerking zijn cruciaal voor een duurzaam, circulair en innovatief land.”

Versnellingsprojecten

Het platform is ontwikkeld door Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten. De UOB is nu beschikbaar in Autodesk Revit dankzij TheModus Essential app van Cadac.
De open UOB is een van de zogeheten versnellingsprojecten van de digiGO. Met dit initiatief willen overheid, Techniek Nederland en Bouwend Nederland de digitalisering in de bouw een impuls geven.