Afbeelding
Foto: SAM-advies

Fitterskit met asbest: wat betekent
dat in de praktijk?

ASBEST

De Nederlandse energienetbeheerders zijn een onderzoek gestart naar mogelijk asbest in verbindingen waarbij zogenoemde ‘fitterskit’ uit de jaren 60 en 70 is gebruikt. En ook in andere projecten duikt dit inmiddels steeds vaker op. Branchevereniging Techniek Nederland gaat een onderzoek instellen.

Onlangs bleek bij renovatiewerkzaamheden in een portiekflat in Rotterdam dat dergelijke kit asbest kan bevatten. Omdat dit type kit ook in andere branches gebruikt werd, zijn ook woningcorporaties en de bouw- en installatiebranche op de hoogte gebracht.

Waar hebben we het over?

Bij koppelingen in stalen gasleidingen werd in het verleden hennep gebruikt als afdichting. In de jaren 60 en 70 werd daarnaast ook zogenoemde fitterskit gebruikt. Reden was de overgang van stadsgas naar groningergas, een droger type gas dat vroeg om een andere afdichting. Onlangs bleek dat in sommige merken fitterskit destijds asbest werd verwerkt. Halverwege de jaren 70 werd overgegaan op het gebruik van teflontape bij stalen draadverbindingen, zoals bij gas-, verwarmings- of waterleidingen.

Vanaf de buitenzijde is niet te zien of de gebruikte fitterskit asbest bevat. De verbinding zelf vormt geen risico. Bij het (los)draaien of loszagen van de verbinding is er wel een gezondheidsrisico: de asbestdeeltjes kunnen dan vrijkomen. Als er aan alle zijden van de verbinding teflontape zichtbaar is, is de verbinding niet verdacht.

Veiligheid

Is installatie van voor 1978? Stop meteen!

Zolang asbestvezels niet vrijkomen in de lucht is er geen probleem voor de gezondheid. Voor consumenten levert deze kit, die zich binnenin de koppelingen bevindt, geen risico op. Werkzaamheden aan deze verbindingen worden alleen door monteurs en aannemers van de netbeheerders uitgevoerd. Inmiddels hebben alle monteurs die in meterkasten werken aanvullende instructies gekregen. Tot nader order is afgesproken deze asbestverdachte verbindingen niet los te draaien of te bewerken. Omdat dit type fitterskit ook in andere branches gebruikt werd, zijn de koepel van woningcorporaties Aedes en brancheorganisaties Techniek Nederland en Bouwend Nederland geïnformeerd.

Wat moet je doen?

Moet je als installateur werkzaamheden verrichten aan een schroefdraadverbinding van een oude installatie? Hanteer dan het volgende stappenplan:
1. Ga na of de installatie van vóór 1978 is.
2. Is de installatie van voor 1978, stop de werkzaamheden!
3. De werkzaamheden kunnen hervat worden nadat uit een asbest-inventarisatie blijkt dat de verbinding geen asbest bevat. In geval van een spoedreparatie (bijvoorbeeld bij een gaslekkage) dient overleg plaats te vinden met een veiligheidskundige en een vakinhoudelijke deskundige.




-