Afbeelding
{RaBoe}

Waterzijdig inregelen cv-installatie heeft alleen maar voordelen

WATERZIJDIG INREGELEN


Installateurs moeten tegenwoordig het zogeheten 'waterzijdig inregelen' van een cv-installatie automatisch meenemen. Deze maatregel levert namelijk een besparing op van gasverbruik die kan oplopen tot 25 procent.

Waterzijdig inregelen is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. In veel gevallen krijgt de radiator die dicht bij de cv-ketel staat het snelst en het meeste warme water. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt. Dit wordt 'onbalans' genoemd en er kleven een paar praktische bezwaren aan:
- Slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
- Slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
- Een onnodig hoog gasverbruik.

Grotere radiatoren

Veel installateurs kiezen ervoor om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moet de cv waterzijdig worden ingeregeld.
Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator het juiste volume water krijgt. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dicht bij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is, doet men met waterzijdig inregelen.