Afbeelding

Nieuwe Toyota ProAce City past in rijtje Berlingo, Partner, Combo

BESTELAUTO


Toyota heeft onlangs de nieuwe ProAce City geïntroduceerd. Deze past naadloos in het rijtje Citroën Berlingo, Peugeot Partner en Opel Combo.

We noemen het bovenstaande rijtje niet voor niets, want in het vooronder van deze drie bestelauto’s ligt exact hetzelfde motorblok als in de Toyota ProAce City. Het onderscheidend vermogen ligt dan ook niet in newtonmeters, pk’s en dat soort dingen, maar in bijvoorbeeld het uiterlijk en het comfort aan boord. Dat zit bij deze auto wel snor: dit is geen Berlingo met een ander jasje aan. Neem allen al de voorkant. De vorm van de koplampen en de uitvoering van de grille, met prominent het Toyota-logo, is echt anders. Meest opmerkelijk is dat de grille nagenoeg geheel gesloten is.

Frisse lucht

Normaal gesproken is dat het handelsmerk van een elektrische auto (die motoren hebben geen frisse lucht nodig), maar hier dus niet. Onderaan zitten gelukkig wel voldoende luchtinlaten om koele lucht naar de 1,5 liter Euro 6 -dieselmotor door te voeren. Overigens, vind je de standaard ProAce niet opvallend genoeg? Ga dan voor de Runner. Dit is de duurste in het segment, maar je hebt dan wel onder andere 16 inch lichtmetalen velgen en die geven de auto een strak uiterlijk.

Ergonomisch

De Toyota heeft de inrichting van de Berlingo, alleen dan met Toyota-logo op het stuur. Ergonomisch gezien mankeert aan het interieur nul, niets, nada, niente. Doordat de stoel goed verstelbaar en verschuifbaar is, kun je overal prima bij. Midden op het dashboard prijkt een groot 8 inch kleurenscherm, touch-screen, voor de bediening van audio, telefoon en andere instellingen.

Bank

Naast de bestuurdersstoel zit een bank die met twee man niet ruim bemeten is. Zowel de rechter- als de linkerleuning kan worden neergeklapt. De cabine is alles bij elkaar ruim van binnen en bovendien toegankelijk zonder de sleutel uit de broekzak te halen, dankzij de keyless entry. De ProAce City heeft ook een elektrische handrem èn een startknop.

Laadruim

De ProAce City heeft voldoende ruimte in het laadruim dat toegankelijk is door twee achterdeuren en een zijschuifdeur. De laadlengte is bij de wielbasis zoals die in de gegevens staat 174 cm, de breedte tussen de wielkasten bedraagt 122 cm. Er kunnen twee europallets mee. Het laadvermogen bij deze versie bedraagt 678 kg. Dat is doorgaans voldoende. Opwaarderen tot 1000 kilo zoals bij zijn broertjes en zusjes, is er niet bij in deze variant. Een mooie gadget is de overbeladingsindicator.

Automaat

Onder de motorkap ligt een een 1.5 D-4D turbodieselmotor die 130 pk levert. Dat is meteen ook het hoogst mogelijke vermogen. Schakelen gaat automatisch met een 8 traps automaat. En ja, inderdaad, automatisch, want dat is de trend momenteel.