Puzzelt u in de badkamer?

Nee, de vraag is niet of u een puzzelboekje meeneemt in bad, maar of u ook zo moet puzzelen om alle wensen van bewoners te realiseren in een badkamer van een paar vierkante meter. Het vloeroppervlak van een badkamer hoeft van de wetgever niet veel groter te zijn dan een ruime kast. Hoe zorgt u er dan voor dat er toch aangenaam gedoucht kan worden? Dat vergt slimme keuzes en compacte elementen. Een minimalistische vormgeving helpt bovendien de ruimte optisch te vergroten.

Ook als de badkamer voor Nederlandse begrippen ruim is en het hele gezin tegelijk wil wassen en tandenpoetsen, is het vaak een puzzel om genoeg bewegingsruimte te creëren. Zeker als de bewoners voldoende opbergruimte, een bad, douche, wc en wastafel(s) wensen. Volgens verschillende badkamerketens meet de gemiddelde Nederlandse badkamer 8 a 9 m², maar ze geven daarbij direct aan dat het geen exacte wetenschap is. Als installateur zal je dat ook ondervinden. Vaak zijn de natte ruimtes veel kleiner. Badkamers met een oppervlak van 6 m² of minder zijn geen uitzondering in een standaard eengezinswoning.

Nu hoeven badkamers ook niet groot te zijn om volgens het Bouwbesluit 2012 zo gedefinieerd te worden. De minimale wettelijke afmeting voor het vloeroppervlak bedraagt 1,6 m² met een breedte van minimaal 0,8 meter. Heeft de badkamer tevens een wc dan is de eis minimaal 2,2 m² vloeroppervlak en is 0,9 meter breedte vereist. Op die paar vierkante meter moet een douche gerealiseerd worden, een wc komen en een wastafel worden opgehangen. In die beperkte ruimte willen bewoners bovendien handdoek(en), persoonlijke verzorgingsspullen en accessoires voor de wc bij de hand hebben. En … een beetje arm- en manoeuvreerruimte is ook geen overbodige luxe onder de douche en voor de spiegel.

Hoe realiseer je in zo’n kleine ruimte toch een spa-ervaring? Dat lijkt bijna onmogelijk, maar met een neutrale kleurstelling, compacte elementen en slimme opbergmogelijkheden vergroot je zowel de praktische als optische ruimte. Geberit Renova Compact voorziet in tal van deze slimme oplossingen. Zoals een ondiepe wastafel met een kast eronder en aflegruimte ernaast, een hoekfontein en wastafelkasten met een geïntegreerde handdoekhouder en een slimme indeling waardoor er veel opgeborgen kan worden. In combinatie met de kleinste Geberit Setaplano douchevloer (80x80 cm) kun je de hele ruimte voorzien van eigentijdse luxe en gemak.

Renova Compact is bovendien te combineren met Geberit Renova. Deze volledige badkamerlijn biedt oplossingen voor de ‘gemiddelde’ badkamer. De serie wordt gekenmerkt door een tijdloos ontwerp en ingetogen kleurstelling. Aansprekend is de minimalistische vormgeving waardoor de ruimte veel groter oogt. Terwijl de kasten - die qua kleur en vorm op het keramiekdesign zijn afgestemd – zijn voorzien van veel opbergmogelijkheden. De gladde afwerking en de Rimfree® wc zorgen dat de badkamer eenvoudig schoon te houden is.