De nieuwbouw van SAB in Geldermalsen.
De nieuwbouw van SAB in Geldermalsen. Hans van Vrouwerf

'Wij zijn specialist binnen onze specialisatie'

TOPFITTER

AFT Techniek is geen installatiebedrijf, maar hoort toch in InstallatieNieuws thuis want het verricht wel specialistisch installatiewerk. Hoe dat zit en welke grote projecten het bedrijf momenteel onder handen heeft, legt mede-eigenaar Jack van Dalen uit.

Leven van lucht, dat is wat AFT techniek in Dordrecht tot kunst heeft verheven. Perslucht, hydrauliek en pneumatiek zijn de takken van sport waar de medewerkers zich thuis voelen. Het bedrijf is in 2005 opgericht door Van Dalen en zijn compagnon Haydar Polat. “Wij zagen dat er een grijs gebied zat tussen het leveren van compressoren en het operationeel daarvan maken bij de klant. Elke keer als wij een systeem hadden verkocht, moesten we op zoek naar een installateur die het leidingwerk goed kon aanleggen en elke keer was dat weer gedoe. Een installateur vinden is al moeilijk, laat staan een installateur vinden die verstand heeft van hoge druk leidingsystemen. Dat konden wij veel beter zelf invullen en daar zijn wij op ingesprongen.”

Marktleider

De twee startende ondernemers prijzen zich gelukkig dat ze in zee konden gaan met Atlasc Copco, de marktleider in Nederland op het gebied van perslucht die in de industrie (geen particulieren) wordt toegepast. Het blijkt een gouden een-tweetje, maar Van Dalen legt uit dat de financiële crisis die in 2008 uitbrak niet echt een zet in de rug was. “Wij waren in twee jaar tijd van twee naar zes man gegroeid, daarna hebben we geconsolideerd, waarna in 2011 een opleving kwam. Met name de opleving in de petrochemische industrie in de Rotterdamse havens heeft ons geholpen. Inmiddels zijn we met 17 man.”

Fysiek installatiewerk

'Bij persleiding is dicht voorgoed dicht'

De verdeling van de omzet van het bedrijf is dat momenteel ongeveer de helft wordt verdiend met de verkoop van gereedschappen, producten, onderdelen en materialen, rond de 40 procent betreft fysiek installatiewerk op projectbasis en de laatste 10 procent is service en onderhoud. “We zijn destijds hoofdzakelijk gestart met service en onderhoud, maar over de afgelopen jaren is er een mooie balans ontstaan tussen installatie, service en verkoop. Wij zijn momenteel de grootste leverancier van Atlas Copco tools in West-Europa.”

Specialist

Van Dalen omschrijft AFT Techniek als een ‘technisch engineering-gedreven verkoopmaatschappij.’ “Iedereen kan een compressor kopen, geen enkel probleem. Maar de juiste compressor en het daarbij behorende leidingsysteem is een ander verhaal. Wij zijn specialist binnen deze specialisatie.”

Twee voorbeelden

Twee voorbeelden van recent afgeronde projecten en projecten waaraan gewerkt wordt, maken dit helder. Voor een nieuwe fabriek van SAB in Geldermalsen (producent van sandwichpanelen) heeft AFT Techniek een compressorinstallatie geleverd inclusief twee kilometer leidingwerk. En bij cacaoproducent Olam Cocoa in Zaandam heeft AFT Techniek het leidingwerk ontworpen en aangelegd van een stikstof- en ammoniakleiding. “Dat waren relatief weinig meters, maar aan een ammoniakleiding worden heel specifieke eisen gesteld.”

Voorkeur

Van Dalen legt hierbij uit dat het sinds enkele jaren alweer voor het leidingwerk een sterke voorkeur heeft voor Geberit Mapress C-staal, een leidingsysteem waarbij de buizen in- en uitwendig verzinkt zijn. Van Dalen legt uit hoe de relatie met Geberit tot stand is gekomen: “Traditioneel zijn leidingen in dit segment dikwandig staal. Ongeveer vijftien jaar geleden kwam daar modulair aluminium leidingwerk bij en weer later kwam kunststof en je hebt natuurlijk persleidingen, waaronder Mapress. Van kunststof zijn wij sowieso geen voorstander en ook aluminium heeft nadelen, vooral bij gebruik van technische gassen, voor perslucht is dit net als Mapress en perfect systeem. Dan blijven over dikwandig stalen leiding, aluminium en persleidingen. We hebben daarvoor Mapress in een paar kleine projecten uitgeprobeerd en dat beviel meteen zo goed dat we sindsdien bij voorkeur hiervoor kiezen. Uit testen voor verschillende broodnodige certificaten blijkt Mapress uitstekend te voldoen. Dikwandig doen we nu alleen als de klant daar nadrukkelijk om vraagt, aluminium en Mapress C-staal hebben de voorkeur.”

Wennen

“De installateurs hebben er wel even aan moeten wennen. Bij aluminium systemen kun je een fout makkelijk herstellen, maar bij geperste leidingen is dicht voorgoed dicht. Maar als je dat eenmaal weet en je doet bijna niets anders meer, dan went dat snel. Voordeel is bovendien dat je met één perstang het werk kan klaren. We wisten dat deze leidingen relatief snel kunnen worden geïnstalleerd en in de praktijk wordt dat ook waargemaakt.”

Oceanco

Momenteel legt AFT Techniek de laatste hand aan de renovatie en uitbreiding (in hoogte en lengte) van een productiehal bij Oceanco in Alblasserdam. Dit bedrijf legt zich toe op de bouw van luxe jachten. Van Dalen licht toe wat dit project bijzonder maakt. “Om te beginnen het feit dat we hetzelfde leidingsysteem, Mapress, konden gebruiken voor alle technische gassen. Dat zie je niet heel vaak. Technisch is Mapress hier uitermate geschikt voor, maar veelal hebben opdrachtgevers in dit segment als eis dat je met verschillende leveranciers werkt. Dat is hier niet het geval. Daardoor ziet het leidingwerk er heel strak uit.”

Omvangrijk project

Bovendien is het een omvangrijk project, gemeten in het aantal meters leidingen. “We hebben leidingen geïnstalleerd voor perslucht, voor de technische gassen Zuurstof, Acetyleen, Argon en Protegon en er zit een 4” persluchtleiding in. Alles bij elkaar gaat het om 1600 meter aan aanvoerleidingwerk voor technische gassen en nog eens ongeveer 500 meter voor de persluchtleiding. Bovendien maakt de renovatie van een leidingsysteem in een andere hal ook deel uit van het totale project.”

Tevreden

Van Dalen kijkt met voldoening terug op deze opdracht. “Klant is tevreden, wij zijn tevreden, Geberit is tevreden en de hoofdaannemer, die nota bene de vraag voor het leidingnetwerk rechtstreeks bij Geberit heeft neergelegd en zo bij ons is terechtgekomen, is tevreden. Mooier gaat het niet worden.”

Ook bij de nieuwbouw van Olam Cocoa is AFT Techniek betrokken.