Afbeelding

Woningbouw heeft komende jaren de hoogste prioriteit

WONINGBOUW

Er is een breed pact opgericht met als doel de woningbouw de komende jaren op gang te houden. Dit is nodig want corona of niet, er is nog steeds een schreeuwend tekort aan woningen in ons land. Ook de installatiesector in de vorm van brancheorganisatie Techniek Nederland heeft zich hierbij aangesloten. De overheid staat achter de doelstelling, zo blijkt uit de Staat van de Woningmarkt 2020.

Niet iedereen, maar ouderen onder ons weten nog dat Nederland 13 miljoen Nederlanders telde. Dat is geweest. Momenteel heeft Nederland 17,3 miljoen Nederlanders en naar verwachting zal dit in 2035 gestegen zijn naar 18,8 miljoen inwoners. Het zal daarna niet lang meer duren voordat de 19 miljoen wordt aangetikt.

Al die mensen moeten ergens wonen en door de groei zal de vraag naar woningen vanzelfsprekend toenemen. Tussen 2020 en 2030 moeten in totaal 845.000 woningen gebouwd worden. Momenteel is er een tekort van 331.000 woningen (4,2 procent van de woningvoorraad). De inzet is om dit tekort terug te brengen naar 2 procent in 2035.

71.500 nieuwbouwwoningen

Vorig jaar zijn 71.500 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, met nog 10.000 extra woningen door transformaties van andere gebouwen. Daarbij is de verwachting dat in 2020 de productie van nieuwbouwwoningen zakt naar 55.000 en in 2021 naar 50.000. Dit komt onder meer door de gevolgen van corona en de problematiek rondom stikstof, de PFAS en een gebrek aan bouwlocaties. Vanaf 2022 toont de woningbouw naar verwachting herstel.

Plannen genoeg

Plannen zijn er genoeg. Momenteel zijn er plannen voor in totaal 837.000 woningen, dus dat gaat goed richting de 845.000. Alleen, in de praktijk blijkt dat ongeveer 30 procent van de bouwplannen onderweg sneuvelt. En een deel van de plannen moet nog vastgelegd worden, zodat ontwikkelaars snel kunnen beginnen met bouwen. Daarvoor moet samenwerking tussen overheden (Rijk, provincies en gemeenten) en woonpartijen (ontwikkelaars, corporaties en branchepartijen) tot stand komen om plannen zo snel mogelijk vast te leggen.

Specifieke groepen

Binnen deze plannen is er aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals starters en middeninkomens. Op lange termijn zijn meer koop- en huurwoningen nodig voor deze groep. Zo hebben corporaties en gemeenten onlangs laten weten 80.000 nieuwe woningen te gaan bouwen met behulp van de regeling vermindering verhuurdersheffing.

Gevolgen corona voor de woningmarkt

Het risico bestaat dat vanwege de coronacrisis mensen terughoudender worden bij het kopen van een woning en beleggers en ontwikkelaars terughoudender worden met investeringen in woningen. Het Economisch Instituut voor de bouw (EIB) verwacht daarom, net als ABF, een terugval in de bouwproductie in 2021. De Nederlandse bank verwacht dat huizenprijzen volgend jaar (licht) dalen.
Er is echter wel enig houvast: tijdens de vorige crisis hebben we gezien dat de vraag naar woning weer snel terugkeert terwijl de effecten van een economische neergang op de bouw lang kunnen doorwerken.