Peter de Witte:
Peter de Witte: "Wij werken aan installaties alsof het kunstwerken zijn."

'Door kwaliteit kom je vanzelf bovendrijven'

TOPFITTER

Peter de Witte van De Witte de Witte installatietechniek B.V. in Capelle aan den IJssel is geen man van veel woorden. Hij past perfect in het beeld dat we hebben van mensen, ondernemer in zijn geval, in en rond Rotterdam. Liever laat hij de daden van zijn bedrijf voor hem spreken en die zijn prima. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het grote aantal positieve zogeheten reviews (recensies) op de website.

Peter de Witte – de tongval is onmiskenbaar Rotterdams - is al jaren werkzaam als installateur en dit vak past hem als een handschoen. Toen hij in 2001 de kans kreeg om het bedrijf waar hij toen werkte over te nemen, deed hij dat. Samen met zijn neef, die ook Peter de Witte heet: een intrigerende naam in installatieland was geboren. Heel groot was het bedrijf niet. “Ik nam rond 500 particuliere klanten over en dat zijn er anno nu ongeveer 3500. Dus ja, we zijn wel gegroeid, dat kunt u wel stellen. Inmiddels werken hier elf monteurs en drie mensen binnen.”

Luxe woningbouw

Utiliteit en woningbouw zijn, zo leert de website, de takken van sport waar De Witte de Witte zich op begeeft, maar in de dagelijkse praktijk blijkt het bedrijf zich vooral in de woningbouw te manifesteren. Met name in het luxe segment particuliere woningbouw is het bedrijf actief met vooral het installeren van warmtepompen en natuurlijk de regelingen ervoor.
“We doen het onderhoud en service voor een aantal brandweerkazernes in deze contreien en wat scholen, maar we doen voor het overgrote deel particuliere woningbouw in het luxe tot zeer luxe segment. Daarvoor werken we samen met een groot aantal aannemers van wie de meeste ons al jaren weten te vinden.”

Verschil

'Onze installaties zijn strak als een snaar'

Gevraagd naar het geheim van zijn succes zoekt De Witte naar de juiste woorden. “Tsja, wat is dat, lastig hoor. Kwaliteit is zo’n containerbegrip, maar laat ik je vertellen dat je dag en nacht verschil ziet tussen een installatie die wij aanleggen en een installatie die veel andere installateurs aanleggen. Onze installaties zijn zo strak als een snaar en we werken eraan op een manier waarop kunstenaars werken. Wij maken kunst, zeggen we ook weleens gekscherend tegen elkaar. We doen daar ook geen concessies aan. Als iemand zegt dat een installatie ergens anders veel goedkoper is, prima, even goede vrienden, maar dan gaat hij toch naar die ander. Wij kunnen ons veroorloven er zo in te staan en het is een positie die wij door de jaren heen hebben verworven.”

Niet moeilijk

“Afspraken nakomen en service leveren, dat is ook belangrijk. Wij maken hier ook fouten, maar als we dat doen, geven we dat meteen toe en herstellen de fout, daar gaat het om. Weet je, het is allemaal niet zo moeilijk. Als je je vak beheerst en kwaliteit levert, kom je blijkbaar vanzelf bovendrijven en ook zorgt de mond-tot-mondreclame dan vaak voor de rest. En tot slot: een eerlijk advies. Wij kunnen makkelijk uitgebreidere installaties verkopen, maar dat doen we niet, want dan is het snel gebeurd met je goede naam. Een warmtepomp in een woning uit de jaren zestig, kom op zeg.”

Meer werk

Op dit moment merkt De Witte nog weinig tot niets van een coronacrisis. “Dat is natuurlijk niet gek, want we ronden nu projecten af die al lang geleden in gang zijn gezet. En het aantal orders loopt ook nog gewoon door. Ik denk wel dat we er wat van gaan merken, maar ik heb werkelijk geen idee wat. En ik weet dat we goed door de vorige crisis heen zijn gekomen, ook weer dankzij die kwaliteit. Merken we dat het de verkeerde kant op dreigt te gaan, dan kunnen we nog veel meer werk halen uit onze bestaande klanten. Wij deden bijvoorbeeld de eerste jaren veel badkamers, maar daar zijn we vanwege de drukte mee gestopt. We leggen het leidingenwerk en de installaties aan, maar verder doen we op dit moment geen andere werkzaamheden. Het is voor ons echt een kleine moeite om dat weer op te pakken.”

De markt

Of het bedrijf verder zal groeien, zal voor een belangrijk deel afhangen van wat de markt gaat doen. De veertien medewerkers die op de loonlijst staan, koestert hij in elk geval en ze werken hier veelal al jaren. Peter de Witte zorgt goed voor zijn personeel, onder andere met mooie financiële tegemoetkomingen, bijvoorbeeld een winstuitkering, en een prima werksfeer. En als er gegroeid moet worden, weet hij welke mensen hij wil.

“Toevallig hadden we het gisteren nog over nieuwe medewerkers. Dan heb je iemand van school, je stopt er tijd en energie in, vervolgens beheerst diegene eindelijk een beetje het vak en dan zijn ze weer vertrokken. Een waardeloze mentaliteit vind ik dat, ik ben er klaar mee. Daarom gaan we in voorkomende gevallen op zoek naar monteurs tussen de 30 en 50 jaar. Die hebben veelal een gezin, hebben rust in hun kont en gaan niet zo snel weg. We zijn een leerbedrijf en blijven dat ook, maar ik verwacht er niet veel meer van.”

Duurzaamheid

Wie nu het kantoor van De Witte de Witte binnenstapt ziet een compleet andere omgeving dan pakweg een jaar terug. Het is groter, maar vooral veel en veel mooier én het straalt uit waar Peter voor staat: duurzaamheid. Vandaar bijvoorbeeld dat er op de wanden sedum zit, een plantensoort die je normaal op daken vindt. En in de entree zijn vier levensgrote panelen aangebracht met de vier elementen water, aarde, lucht en vuur, daarmee onderschrijvend dat het hier allemaal om draait.

“Het is nu echt een visitekaartje. Wij doen veel in duurzame installaties en dan kun je het niet maken dat je er zelf niets aan doet. Dat is nu niet meer het geval. Dat is waar, elke installateur noemt duurzaamheid als specialisme. Maar dat is natuurlijk in de praktijk niet waar. We werken voor veel aannemers en werken samen met veel adviseurs en die zeggen allemaal dat over de duurzame installaties van ons zichtbaar en uiteindelijk ook in de opbrengsten tot in detail is nagedacht.”

Leverancier

Voor Peter de Witte is bij dit alles Geberit als leverancier vanzelfsprekend. “Ik weet eigenlijk niet beter.” Natuurlijk inbouwreservoirs, maar ook diverse (niet alle, zegt hij eerlijk) leidingsystemen waar de naam Geberit op staat. “Geberit PE wordt steeds vaker voorgeschreven en dat geldt bij utiliteitsprojecten ook voor het hemelwaterafvoersysteem Pluvia. Douchewc’s? Ik heb thuis zelf een Geberit AquaClean Mera en weet wat de voordelen zijn. Als iemand ernaar vraagt, zal ik de voordelen zeker benoemen. We hebben er ook een aantal geplaatst en in het segment waarin wij opereren komt die vraag zeker voor. Zoals ik al vertelde, doen wij zelf geen badkamers meer, maar ik weet waar ik moet zijn.”

Bij binnenkomst van het vernieuwde kantoorpand zie je een indrukwekkend verhaal plus beeld over de vier elementen.
Een door de Witte de Witte aangelegde installatie is 'zo strak als een snaar.'
Afbeelding