Afbeelding

Elektrische Sprinter van Mercedes-Benz is vanaf nu te bestellen

ELEKTRISCH

Het heeft lang geduurd en er is door velen reikhalzend naar uitgekeken, maar nu is het eindelijk gebeurd: de Mercedes-Benz eSprinter is eindelijk in de verkoop gegaan. De volledig elektrische Sprinter is te bestellen vanaf 53.990 euro excl. BTW en wordt eind dit jaar geleverd.

De eSprinter is de tweede volledig elektrische Mercedes-Benz bestelauto, na de eVito die een redelijk (niet heel groot) succes is. De eSprinter is, de naam, zegt het al, volledig gebaseerd op de succesvolle Sprinter en alleen deze aanduiding al zal ertoe leiden dat veel installateurs worden verleid om de eSprinter te gaan bekijken. Bel dan vooral vooraf even de dealer op dat u een proefrit wilt maken. Want of het nou de eSprinter wordt, een andere Sprinter, een andere elektrische bestelauto of een bestelauto van een ander merk die op fossiele brandstof rijdt: het is altijd leuk om even het elektrisch rijden te ervaren.

Gesloten variant

De eSprinter wordt leverbaar in een gesloten bestelwagenuitvoering met verhoogd dak in de vermogensklasse tot 3,5 ton. De elektrische aandrijflijn stuurt het vermogen naar de voorwielen (zoals bij elke Mercedes) en levert – net als de diesel basisuitvoering – 85 kW en een maximumkoppel van 300 Newtonmeter. Niks mis mee.

Twee accu's

Bij een elektrische bestelauto gaat het om de accu's, want die bepalen hoeveel kilometer u kunt rijden: de vermaarde actieradius. Er komt keus uit twee varianten. Standaard beschikt de eSprinter over een nettobatterijcapaciteit van 35 kWh (41 kWh bruto), goed voor een actieradius van 120 kilometer en een maximaal laadvermogen van 1.045 kg. Dit laadvermogen ligt nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van de conventioneel aangedreven Sprinters. Optioneel is een extra hoogvoltaccu beschikbaar waardoor de totale capaciteit 47 kWh bedraagt met een rijbereik tot 168 kilometer. Het maximaal laadvermogen is dan 891 kg.

Onder de laadvloer

In beide gevallen meet het laadvolume 11 m3. Het laadruim is maximaal te benutten, aangezien de batterijen onder de laadvloer zijn ondergebracht. Er is een geïntegreerde snellaadfunctie inbegrepen, waarmee het batterijpakket in ongeveer 25 minuten is op te laden van 10 naar 80 procent. De topsnelheid is eveneens instelbaar op basis van de inzet, tot een maximum van 80, 100 of 120 km/u.

Bijtelling

Ruim een halve ton voor een bestelauto is natuurlijk veel geld, ook al is die elektrisch. Vanaf 4 juni 2020 is er een subsidieregeling voor elektrische auto's, maar die geldt niet voor zakelijke rijders. Zakelijke rijders en zzp'ers hebben namelijk al voordeel van de lagere bijtelling. Stekkerauto's die in 2020 op de weg komen, hebben een bijtelling van 8 procent over de eerste 45.000 euro. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22 procent. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar. Verder betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting.