'Luxe van zacht water heeft consequenties'

LOOD

Steeds meer mensen hebben een waterontharder, maar de luxe van zachter water heeft gevolgen, want het water maakt hierdoor weer direct contact met de leiding en met name voor loden leidingen is dat een probleem.

Door de coronacrisis is, zeker in het begin, veel ander nieuws naar de achtergrond geraakt. Voorbeeld: de commotie over loden leidingen. De Gezondheidsraad luidde daarover de noodklok. Miljoenen Nederlanders beschikken over drinkwater van hoge kwaliteit, maar een beperkt deel van de bevolking heeft nog te maken met hoge blootstelling aan lood via het kraanwater en loopt daardoor gezondheidsrisico’s.

Oude huizen

Het gaat vooral om bewoners van oude huizen met loden binnenleidingen. "Groepen die risico’s lopen zijn zuigelingen die flesvoeding krijgen, jonge kinderen en zwangere vrouwen (vanwege het ongeboren kind). Hoge blootstelling aan lood kan bij deze kinderen leiden tot een lager IQ", stelt de Gezondheidsraad. Het gaat om naar schatting tussen 100.000 tot 200.000 woningen die nog steeds loden drinkwaterleidingen bevatten en ook in oudere schoolgebouwen komen ze voor.

Vervangen

Het is dan ook duidelijk dat er zo veel mogelijk moet worden gedaan om alle loden leidingen zo snel mogelijk te vervangen. Eric van der Blom van Techniek Nederland heeft daarom de overheid aanbevolen om een meldingsplicht in te stellen wanneer een woning met loden leidingen van eigenaar verandert. "Nieuwe eigenaren kunnen dit dan meenemen bij eventuele verbouwingsplannen. Vervolgens kunnen substantiële subsidies vervanging stimuleren."

Waterontharders

Daarbij hebben installateurs ook de taak, vindt Van der Blom, om consumenten te wijzen op de gevolgen van het gebruik van waterontharders. Daar zit namelijk een gevaar aan. "Vroeger bevatte het kraanwater veel meer kalk. Die zette zich af aan de binnenkant van de buis. Dankzij die keiharde laag kon het water geen contact maken met het metaal. Tegenwoordig hebben consumenten ook steeds vaker een waterontharder in huis. Voor de luxe van zachter water krijg je er een ander probleem voor terug, want het water maakt weer direct contact met de leiding", aldus Van der Blom.