Afbeelding
Hans Peijs

Gasketelwet heeft nog
een aantal open eindjes

GASKETELWET

Techniek Nederland maakt zich zorgen over de invoering van de Gasketelwet, die op 1 juli dit jaar ingaat, maar pas op 1 januari 2022 na een lange overgangsfase van kracht wordt. Er zijn nog heel veel haken en ogen. Zo is het met de huidige tekst niet zeker dat alle beunhazen van het toneel verdwijnen. Vandaar dat de brancheorganisatie minister Ollongren wijst op een aantal hiaten in de wetgeving.

Nog even terug naar de aanleiding. In 2015 alweer bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een geruchtmakend rapport naar buiten over koolmonoxide bij cv-ketels. De bestaande kwaliteitsregelingen bleken geen garantie voor professionele aanleg en veilig onderhoud. Het gevolg: ieder jaar minstens vijf tot tien doden en honderden personen die in het ziekenhuis belanden door CO-vergiftiging. De Onderzoeksraad adviseerde een wettelijke certificering voor cv-bedrijven. Alleen cv-bedrijven met aantoonbaar vakbekwame monteurs zouden nog aan cv-ketels mogen werken.

In overtreding

Dit is precies wat er komt. Techniek Nederland heeft zich sterk gemaakt voor een goede wettelijke regeling, waarbij de veiligheid van de consument op de eerste plaats stond, maar waarbij de certificering ook haalbaar en betaalbaar moet zijn voor kleine bedrijven en zzp’ers. "Als u na 1 januari 2022 die datum zonder certificaat een cv-ketel, geiser of gashaard plaatst of onderhoudt, bent u in overtreding", wijst Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie, de installatiesector op de feiten.
De anderhalf jaar is nodig zodat ondernemers alle monteurs voor kunnen bereiden op de nieuwe vakbekwaamheidseisen en ook om het bedrijf te laten certificeren.

Niet goed genoeg

Nieuwe wet is niet goed genoeg

Mooi, die wet, maar lang niet goed genoeg. Techniek Nederland vindt het bijvoorbeeld verontrustend dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geen rol voor gemeenten ziet bij de handhaving. "De nieuwe wet kan alleen succesvol zijn als er wordt opgetreden tegen overtreders", laat Terpstra weten.

Verder komt er, als het aan Techniek Nederland ligt, een eind aan de vrije verkoop van cv-ketels. "Aanschaf van een cv-ketel is dan alléén mogelijk wanneer plaatsing van de cv-ketel door een gecertificeerd bedrijf plaatsvindt", meent Terpstra.

Beunhazen

Ook op het moment dat de wet in werking is getreden, is de rol van beunhazen in de markt niet definitief uitgespeeld, hoewel de wet wel duidelijkheid biedt. Terpstra: "De wettelijke certificering betekent niet dat we onmiddellijk van alle beunhazen af zijn. Maar vakmanschap en kwaliteit zijn nu eindelijk in de wet verankerd. Consumenten zullen daardoor nóg vaker kiezen voor een gecertificeerde cv-installateur."