Afbeelding

Loonsverhoging van 1 juli kan worden omgezet in extra vakantiedagen

CAO

Techniek Nederland is erin geslaagd om afspraken te maken met de vakbonden over een 'bijsturing' van de cao voor bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn gekomen. Met de vakbonden is afgesproken dat deze werkgevers de loonsverhoging van 1 juli kunnen omzetten in extra vakantiedagen. Eind goed al goed? Nee. Techniek Nederland is teleurgesteld dat de vakbonden niet bereid bleken tot 'robuustere' maatregelen.

Achter de schermen wordt continu overlegd om de coronacrisis zo zacht mogelijk te laten landen bij de ondernemers en het blijkt dat de sociale partners oog hebben voor de problemen waarvoor veel ondernemers zich na 15 maart opeens zien geplaatst. Vandaar de aanpassing.

3,5 procent

Het gaat om de loonsverhoging van 3,5 procent die al was vastgelegd in de cao. Van 1 juli tot en met november van dit jaar kunnen werkgevers die loonsverhoging omzetten in extra vakantierechten.

Verzoek aan de Vakraad

Op 1 december wordt salaris alsnog verhoogd

Techniek Nederland en de vakbonden zijn deze ‘dispensatieregeling’ overeengekomen in de Vakraad Metaal en Techniek en deze Vakraad bepaalt ook of een ondernemer wel of geen gebruik mag maken van de regeling. Wilt u gebruikmaken van de dispensatieregeling, dan kunt u een verzoek indienen bij de Vakraad. Wat moet uw verzoek in elk geval bevatten?

- Een onderbouwing van de financiële positie van uw bedrijf vóór en tijdens de coronacrisis.

- Een goedkeuring van het verzoek door de meerderheid van de werknemers. Dit kan blijken uit bijvoorbeeld een lijst met handtekeningen of een (digitale) enquête onder alle werknemers.

- Een verklaring van de werkgever dat op het moment van indienen van het verzoek de onderneming niet in staat van surséance verkeert en hiervoor geen verzoek is ingediend.

- Een verklaring dat de werkgever geen dividend of bonussen uitkeert in 2021 (of eventueel eerder of later) die betrekking hebben op het kalenderjaar 2020. Een verklaring waaruit blijkt of de werkgever wel of geen overeenstemming over het verzoek heeft bereikt met de werknemersorganisaties voor de Metaal en Techniek.

Voorwaarden

De Vakraad stelt de volgende voorwaarden aan de dispensatieregeling:
- Per 1 december 2020 wordt het salaris van de werknemer alsnog verhoogd met 3,5%.
- De werknemer ontvangt 29 uur extra-vakantieaanspraken over de periode juli 2020 tot en met november 2020.
- De werkgever informeert zijn werknemers zodra het dispensatieverzoek wordt ingewilligd.