Afbeelding

Nieuwe standaarden nodig
vanwege klimaatverandering

HEMELWATER

Het Overleg Standaarden KlimaatAdaptatie (OSKA) is momenteel bezig met een inventarisatie van de gevolgen van het gegeven dat er steeds meer hevige regenbuien zijn, maar ook steeds meer en langere periodes van grote droogte. Input is welkom.

Het klimaat verandert en daardoor neemt de aandacht toe voor het afvoeren en bergen van hemelwater. In het veranderende klimaat zullen vaker extreme buien optreden. Extreme neerslag kan onder andere leiden tot een toename van het gebruik van riooloverstorten, schade aan gebouwen (te hoge waterstanden op daken, ondergelopen kelders, schimmelvorming) en wateroverlast. Aan de andere kant nemen ook de perioden met langdurige droogte toe. Dit was de afgelopen twee jaren al duidelijk merkbaar met twee zomers met langdurige droogte.

Nieuwe standaarden

Dit roept met name de vraag op of hiervoor nieuwe standaarden nodig zijn. Het blijkt namelijk dat in een aantal situaties standaarden impliciet of expliciet gebaseerd zijn op achterhaalde inzichten ten aanzien van het klimaat of passende standaarden momenteel ontbreken. "Enkele bestaande standaarden dienen daarop te worden aangepast, soms zal dit slechts een beperkte aanpassing behoeven te zijn. Veelal gaat het om ‘oudere’ standaarden die zijn opgesteld voordat aan klimaatadaptatie een grote maatschappelijke relevantie werd toegekend", laat OSKA in een verkennend onderzoek weten.

Normen

Met welke gegevens wordt gerekend?

Voor gebouwriolering en buitenriolering binnen de perceelgrenzen gelden de normen NEN 3215+C1+A1:2018 en NTR 3216:2018 De normen geven bepalingsmethoden en voorwaarden voor de riolering in bouwwerken voor de afvoer van huishoudelijk afval- en hemelwater.

De NEN 3215 is gebaseerd op het uitgangspunt dat de rioleringsvoorzieningen afdoende zijn om het hemelwater van het gebouw af te laten komen, zodanig dat er geen schade aan het gebouw ontstaat. Criterium is hierbij een bui van 5 minuten met een regenintensiteit met een overschrijdingskans van een maal in de 5 jaar. Opvang en berging van hemelwater binnen het perceel vallen buiten de scope van de norm. "Een aandachtspunt in het kader van revisie van de NEN 3215 is de te hanteren factor voor de rekenregenintensiteit. Met welke klimaatgegevens wordt gerekend en welke overschrijdingskans wordt nog acceptabel geacht? Dit met het oogmerk dat de afvoercapaciteit (en dus wateroverlast bij het gebouw) niet te vaak wordt overschreden", aldus OSKA.

De NTR 3216 voorziet in voorzieningen die bij stagnatie van rioleringsvoorzieningen afdoende zijn om het hemelwater van het gebouw af te laten komen, zodanig dat er geen schade aan het gebouw ontstaat. Hierbij is het criterium een bui van 5 minuten met een regenintensiteit met een overschrijdingskans van een maal in de 50 jaar.

Rapport

Het rapport OSKA-Verkenning opvang en afvoer hemelwater is te vinden op de website van OSKA. Om er een definitieve versie van te maken, kan iedereen een aanvulling doorgeven aan het OSKA-secretariaat via de mail: jacobien.boehmer@oska-netwerk.nl.