BIM
BIM Hans Peijs

Kleine installateur moet BIM nog ontdekken

BIM


De afgelopen 10 jaar is Bouw Informatie Modelleren (BIM) snel populair geworden onder architecten en sommige aannemers, maar de W-installateurs blijven over het algemeen ver achter. Deze bevinden zich nog steeds in het begin van de BIM-adoptiecurve. Vooral kleine bedrijven missen de boot.

Deze conclusie trekt Ralitsa Ruseva, onderzoeker bij USP Management Consultancy. Uit de laatste gegevens van de Mechanical Installation Monitor blijkt dat 31 procent van de installatiebedrijven weleens van BIM heeft gehoord, terwijl 7 procent van hen BIM weleens heeft gebruikt in een of meer van hun projecten. Dit is een ongekend laag percentage en bovendien is het aandeel van bedrijven die BIM gebruiken sinds 2018 nagenoeg onveranderd gebleven. "In het algemeen wijst dit erop dat de sector geen grote stappen heeft gezet om nieuwe manieren van werken in te voeren en zo de samenwerking met andere belanghebbenden in het bouwproces te verbeteren", stelt Ruseva.

Kleine bedrijven

Vooral kleine bedrijven (tot 5 medewerkers) maken geen haast met BIM en veel, zo niet alles, heeft te maken met de werkzaamheden die zij uitvoeren. Van de kleine installatiebedrijven heeft slechts 1 procent enige ervaring met het werken met BIM. De komende jaren zal de BIM-adoptie, zo verwacht Ruseva, een laag tempo blijven volgen met een gemiddelde van minder dan 1 procent groei per jaar. De groei zal wel worden aangejaagd door architecten en aannemers die om BIM zullen vragen. "Dit zal zeker een rol spelen bij het stimuleren van het gebruik van BIM onder W-installateurs" aldus Ruseva.