Installateurs werken momenteel bij voorkeur alleen.
Installateurs werken momenteel bij voorkeur alleen. Hans Peijs

Je werkt bij voorkeur alleen en een mondkapje is niet nodig

ANDERHALVE METER


Op de bouwplaats is werken met een mondkapje, masker of afscherming niet nodig, maar alleen als je de andere afspraken strikt nakomt. Als je wel een mondkapje wilt dragen dan is dat prima, maar deze komen niet in de plaats van andere afspraken.

Dit is het antwoord van de helpdesk Corona Bouw & Techniek waar ook Techniek Nederland aan meewerkt. Over de regels waar je je aan dient te houden zijn veel onduidelijkheden en daarvoor is het protocol Samen veilig doorwerken opgesteld door deze helpdesk. Dit is opgesteld door het Rijk en de bouw- en technieksector om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties.

Naar de bouwplaats

De belangrijkste punten zijn: ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk liefst alleen maar anders in kleine vaste teams op vaste locaties, houd 1,5 meter afstand, ook bij overleg, en eet in een bouwkeet. Voor werkzaamheden in huis is het belangrijk dat bewoners zo veel mogelijk in een andere ruimte verblijven, zij en de werknemers niet verkouden of ziek zijn en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Eigen zakdoekjes

Andere regels zijn: niezen en hoesten doe je in je elleboog, je wast je handen regelmatig, je neemt je eigen papieren zakdoekjes mee en gooit die na gebruik meteen weg, zware spullen verplaats je mechanisch in plaats van samen, je gebruikt hulpmiddelen om iets vast te zetten.
Iedereen die deze afspraken hanteert, hoeft geen mondkapje, masker of afscherming te gebruiken.

Op pagina 9 staat een handig overzicht van de te nemen coronamaatregelen op de werkplek.