Breng de ribbenbuis vanuit de centraaldoos naar het inbouwreservoir
Breng de ribbenbuis vanuit de centraaldoos naar het inbouwreservoir

Geberit AquaClean installatietips

Het monteren van een Geberit AquaClean douchewc is voor de montagespecialist dankzij de hands-ontraining die hij heeft gevolgd een fluitje van een cent, maar ook voor installateurs die (nog) geen specialist zijn maar die er wel één moeten plaatsen, is het bepaald geen onmogelijke klus. We zetten een aantal belangrijke installatietips op een rij.

Aansluiten op een Geberit inbouwreservoir

Geberit AquaClean kan in principe op alle inbouwreservoirs aangesloten worden. Maar het eenvoudigst op een Geberit inbouwreservoir die sinds 2008 standaard zijn voorbereid met een mantelbuis voor een wateraansluiting. Dure ombouwmaatregelen kunnen hierdoor achterwege blijven en het scheelt bovendien tijd in de montage. Het maakt hierbij geen verschil of het om een Geberit Duofix, Geberit GIS of Geberit Kombifix gaat: alle zijn door de vakman eenvoudig aan te sluiten op water en stroom.

- Vanaf 2008 zit de wateraansluiting 19,5 cm uit de middenas voor de Geberit AquaClean 4000, 5000, 5000plus, 8000, 8000plus en de Tuma Classic en Tuma Comfort losse toiletzittingen.

- Vanaf 2013 zit de wateraansluiting 5 cm uit de middenas voor de Geberit AquaClean Sela, Tuma Classic, Tuma Comfort, Mera Classic en Mera Comfort.

Zorg voor een stroompunt

Installeren van Geberit douchewc kwestie van Slim bekeken!

Bij nieuwbouw of renovatie van een badkamer of toilet adviseert Geberit altijd om een stroompunt (wandcontactdoos) voor te bereiden, ook al heb je dat niet direct nodig. Later kan dan namelijk heel eenvoudig een toilet worden gemonteerd dat stroom nodig heeft, zoals een Geberit AquaClean douchewc. Op Geberit inbouwreservoirs is de locatie van de stroomvoorziening duidelijk aangegeven. Wat volgt is een eenvoudig stappenplan:

- Breng een ribbenbuis vanuit de centraaldoos van de sanitaire ruimte naar het aansluitpunt op het inbouwreservoir. Dit aansluitpunt bevindt zich 5 cm rechts naast de valpijp.

- Fixeer de ribbenbuis met twee flexbuisclips aan het inbouwreservoir.

- Breng een snoer voor de 230V-voeding aan door de ribbenbuis en sluit hierop een spatwaterdichte lasdoos aan die in de holle ruimte van het toilet geplaatst kan worden. Indien er direct een Geberit AquaClean douchewc wordt geplaatst dient de bijgeleverde aansluitstekker gemonteerd te worden en kan de spatwaterdichte lasdoos achterwege blijven.

In een bestaande situatie waarbij geen stroom is voorbereid, hoeft dat ook geen probleem te zijn. In de praktijk is het vaak mogelijk om achteraf een stroomvoorziening voor het toilet te maken. Stroom kan namelijk aangelegd worden via een kruipruimte onder het toilet of via een meterkast of andere ruimte die grenst aan de toiletruimte of badkamer.

Maak handig gebruik van de AquaClean verpakkingsdoos

De Geberit AquaClean verpakkingsdozen zijn zo ontworpen dat een installateur het toilet niet hoeft op te tillen en dus in zijn eentje kan installeren. De bovenkant en zijkanten van de verpakkingsdoos kunnen verwijderd worden, waarna de douchewc alleen nog op de speciaal ontworpen onderkant van de verpakkingsdoos steunt. Na alle voorbereidingen schuift de installateur de verpakkingsdoos vervolgens naar de juiste positie en monteert de douchewc. Zodra de douchewc aan het inbouwreservoir is gefixeerd, verwijdert hij de verpakkingsdoos. Dat is Slim bekeken!


Fixeer de ribbenbuis met de twee flexbuisclips op het inbouwreservoir.
Breng het snoer aan en indien er direct een Geberit AquaClean douchewc wordt geplaatst dient de bijgeleverde aansluitstekker gemonteerd te worden en kan de spatwaterdichte lasdoos achterwege blijven.
Voer de bijgeleverde waterslang door en sluit deze middels het meegeleverde Y-stukje aan op de hoekstopkraan.