'Onze man in Teheran' wil een toilet uit Japan

Volkskrant-journalist woont in Teheran, Iran. Daar is hij niet veel luxe gewend op het toilet. Je billen reinigen met water, maar dan wel met een gieter. Toen hij voor zijn werk een reis maakte naar Japan en voor het eerst op een zogeheten Japans toilet - die noemen wij douchewc - zat, was hij meteen overtuigd van de voordelen. Twee citaten van hem zeggen alles:

"In de hotelkamer ga ik naar de wc. Er is geen gieter, er is geen slang. Het toilet ziet eruit zoals in Nederland. Verrassing 1: het deksel gaat omhoog zodra ik binnenkom. Ik ga zitten. Verrassing 2: de bril is aangenaam warm. Naast de wc is een computerscherm met knopjes. Ik druk daar op. Dan gebeurt er iets dat ik nooit zal vergeten, de prettigste tegenhanger van mijn Iraanse hurkplee-ervaring. Onder me hoor ik hoe als in een sciencefictionfilm een buisje uit de bovenkant van de pot schuift. Vervolgens spuit er een doelgerichte warmwaterstraal recht naar boven, die de taak van het papier vol overgave overneemt. Na het water is er een föhn die alles droogblaast. Het gehele proces wordt ondersteund door klassieke muziek, die ook uit de wc komt.

Sinds Japan ben ik een groot fan van water. Ik neem aan dat er in Nederland wel politici zullen zijn die met de pleerol in de hand willen strijden om onze wc-papier-identiteit te behouden, maar ik raad iedereen aan direct een Japans watercloset te kopen. Goedkoop zijn ze niet. Het duurste model is de Neorest 750h, bespaart water, heeft een afstandsbediening, pulserende stralen, een duo-cyclone flush en anti-geurspray.