Afbeelding

Heerlijke uitdagingen voor Hartman Installatie

REFERENTIEPROJECT

Bij Kampen verwacht je niet meteen een distributiecentrum dat tot een van de grotere in Nederland behoort, maar het staat er toch echt. Of althans, de helft. De tweede helft van Asia Express Food Kampen is momenteel in aanbouw. Hartman Installatie uit Urk zorgt voor de belangrijkste installaties. Directeur Sander Hartman is er trots op.

Het is best een grappig beeld op de website van Asia Express Food in Kampen, de groothandel in Aziatische, Afrikaanse en Indiase levensmiddelen en dranken, verse groenten en fruit, diepvriesproducten en ook producten voor cosmetica en haar.

Expanding

Wie op de website landt, ziet namelijk een websitebreed beeld van het enorme distributiecentrum met daarboven in grote letters ‘We are expanding!’. Van 1100 naar 2600 vierkante meter kantoor en een verdubbeling in de capaciteit van het magazijn verrijst naast het bestaande pand. Dat deel ligt aan de rechterkant (voor de kijkers links), maar is nog in aanbouw.

Familiebedrijf

'Bij een uitdaging zijn we op ons best'

Totaalinstallateur Hartman Installatie uit Urk (met nog een vestiging in IJsselmuiden) heeft de opdracht gekregen voor het installatiewerk van dit megaproject. Even voorstellen: deze installateur bedient in vooral Midden-Nederland zowel zakelijke klanten als particulieren en opereert zowel in utiliteit als in de woningbouw. Het hechte familiebedrijf telt inmiddels rond de dertig installateurs die alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren, maar die vooral in hun hum zijn als een klus een uitdaging is.

“Dan zijn wij op ons best”, lacht directeur Sander Hartman. Waarbij met name duurzaamheid het bedrijf op het lijf is geschreven. “Wij zijn specialist op het gebied van verschillende merken warmtepompen. Dat is vooral te danken aan het feit dat we in 2015 een warmtepompbedrijf hebben overgenomen. Duurzame installaties in gebouwen installeren is waar we goed in zijn en waarover we veel kennis in huis hebben.”

Green Climate Concept

Dat is geen grootspraak. Sterker, op dit gebied heeft Hartman Installatie zelf een nieuw concept ontwikkeld onder de naam Green Climate Concept. Sander Hartman: “We hebben onder andere recent een gymzaal omgevormd van gas naar elektrisch, waarbij we bovendien een uniek systeem hebben ontwikkeld waarbij we, simpel gezegd, onder andere de warmte die sporters afgeven gebruiken voor de verwarming van warm water. De sporters douchen dus met water dat mede door hun eigen inspanning is verwarmd.”

Luchtbehandeling

Mooi concept, maar voor Asia Express Food Kampen is lekker douchen na het sporten niet relevant. Hartman Installatie is bij dit project betrokken geraakt doordat de luchtbehandelingsinstallatie in het eerste deel van de kantoren (deze is door een andere partij aangelegd) niet functioneerde. Om dat te verhelpen, werd Hartman Installatie ‘ingevlogen'. En dat is geen toeval, want Hartman Installatie is sterk als het gaat om het oplossen van klimaatproblemen.
En de contacten zijn er, want eerder heeft Hartman voor dezelfde opdrachtgever de gehele installatie voor een visverwerkingsbedrijf op Urk uitgevoerd. Deze opdrachtgever waardeert vooral het innovatieve vermogen van Hartman Installatie en dat kwam mooi uit.

Waterscherm

Sander Hartman noemt een aansprekend voorbeeld en glundert als hij vertelt: “Hierachter ligt een palletbedrijf en daar is enige tijd geleden een grote brand uitgebroken. De directie van Asia Express Food vroeg ons om iets te verzinnen om bij een eventuele herhaling geen problemen te krijgen. Die oplossing hebben we gevonden en dat is we samen met Bill Lapwort van De Groot Brandbeveiliging in Elburg een systeem hebben bedacht op basis van een sprinklerinstallatie dat bij de geringste temperatuuroverschrijding direct een waterscherm langs de complete achtergevel aanbrengt.”

Logisch

Toen de uitbreiding eraan kwam, was het dan ook mooi dat Hartman Installatie de klus kreeg voor de installaties. De opdracht werd voor de bouwvak afgelopen jaar gegeven, in oktober startten de werkzaamheden en in juni dit jaar moet de loods worden opgeleverd. Het is een project waar Hartman Installatie zich kan uitleven, want er zijn verschillende uitdagingen.

“De loods moet allereerst voldoen aan Klimaatklasse A. Het is ook een GPR-gebouw, een duurzaam gebouw dus, waarbij onder andere de verwarming en koeling gebeurt via de restwarmte van de aggregaten en de warmtepompen die op het dak staan. Op het dak komen ook zonnepanelen en het is de bedoeling dat er geen gas meer nodig is. Verder lag er een uitdaging ten aanzien van de overstort van hemelwaterafvoer in relatie met de afvoer van het eerste deel van de loods.”

Beste kwaliteit

Groot voordeel is dat de opdrachtgever perse wil dat alle oplossingen en gebruikte materialen van de beste kwaliteit zijn. Voor Hartman Installatie betekent dit dat voor het leidingwerk Geberit Mapress is gekozen. Ook is Geberit Mepla aangelegd, er zijn inbouwreservoirs en sanitair van Sphinx (vanaf 1 april Geberit-red.) gemonteerd en voor de hemelwaterafvoer is gekozen voor het Geberit Pluvia afvoersysteem. Sander Hartman: “Ik zal je eerlijk zeggen dat wij nog nooit met Mepla hadden gewerkt, maar deze mogelijkheid deed zich hier voor en dat is heel goed bevallen. Mapress was voor ons wel bekend terrein, zeer bekend terrein zelfs, en Geberit inbouwreservoirs zijn standaard bij ons.”
Hij vult aan: “De opdrachtgever maakt in mijn ogen hiermee een goede keus, want ik ben ervan overtuigd dat je in het complete kostenverhaal over de lange termijn goedkoper uit bent met het beste van het beste.”

Prefab

Alles bij elkaar zitten er kilometers afvoerbuis en leidingsystemen in het gebouw, waarbij Hartman zich gelukkig prijst dat veel leidingwerk kon worden geprefabd.

Dat gebeurde niet in eigen huis.“Wij werken daarvoor samen met Rob ten Broeke van Ten Broeke Technische Groothandel in Groenlo. Rob denkt daarin heel goed mee en bewijst dat een groothandel veel meer kan zijn dan een dozenschuiver. De samenwerking liep op rolletjes, ik kan niet anders zeggen. Wij leverden de tekeningen aan en alles werd keurig op maat gemaakt, echt ideaal. Bovendien heeft Ten Broeke ook alle diameters in voorraad, dat kwam hier ook heel goed uit.”

Afbeelding