'Zinkwerk is om een of andere reden niet meer populair in de huidige branche, maar het is hartstikke leuk werk.'
'Zinkwerk is om een of andere reden niet meer populair in de huidige branche, maar het is hartstikke leuk werk.'

'Bij beperkte omvang
voel ik me comfortabel'

TOPFITTER

Ondernemers willen hun bedrijf laten groeien. Dat is bijna een wetmatigheid. Maar deze impuls heeft Edo Grave, directeur van Accuraat Installaties in Groningen, juist helemaal niet. Met de huidige zes installateurs vindt hij het prima. “Bij deze omvang voel ik me heel comfortabel.”

Edo Grave is in het noorden van het land een bekende in de installateurs-scene. Hij was jarenlang directeur bij een groot installatiebedrijf en kent het klappen van de zweep. Maar toen dat failliet ging, koos hij eieren voor zijn geld. Hij nam één installateur mee en startte Accuraat Installaties. “We hadden wel een ruimte, maar we hadden niet eens een ladder toen we begonnen”, lacht hij.

NIets mis mee

Hij legt uit dat het faillissement bepaald niet leuk was, daar is hij heel eerlijk in, maar nu hij erop terugkijkt ziet hij het louterende er wel van in. “In de VS zeggen ze dat iedere goede ondernemer een keer failliet moet zijn gegaan en ik kan me daar wel in vinden. Weer met beide benen op de grond, niets mis mee. Het ging helemaal nergens meer over, we pakten alles maar aan en het bleef maar doorgaan. We hadden ook een paar plaatsen in een skybox bij FC Groningen. Heel gezellig en ik hou van voetbal, maar het levert niet meer op dan een beetje naamsbekendheid. We vielen weg en voordat we het wisten, waren ze ons vergeten. Ach, zo werkt het nu eenmaal.”

Rennen

'Ik ben er achter dat groei niet alles is'

“En in de zin van ondernemerschap geldt dat je bij groei maar blijft rennen. Je hebt een paar mooie opdrachten, investeert daarop in mensen en materiaal, vervolgens heb je meer werk nodig om ze aan de gang te houden en zo blijf je doorgaan. En helemaal in de huidige periode dat je moeilijk mensen kunt vinden is dat allemaal niet zo leuk. Bovendien vind ik het leuk om zelf op kantoor te zitten en ik geef niet zo makkelijk dingen uit handen, zo eerlijk ben ik ook. Stel je voor dat we gaan groeien. Dan moet ik weer iemand op kantoor aannemen en daar heb ik helemaal geen zin in.”

Minder

Wat ook meespeelt: Edo Grave is, hoewel nog ‘piepjong’ in zijn denken en doen, ook de jongste niet meer. “Ik ben niet meer de jongste en ook bij mij wordt het allemaal minder. En om aan te pikken met sommige dingen vind ik ook niet altijd even makkelijk. Voorbeeld: onlangs kocht ik een nieuwe pc met een nieuw softwarepakket en daar moet ik dan echt bij nadenken. Vroeger ging dat allemaal automatisch en ik irriteer me eraan dat dat niet meer het geval is. Als je ziet hoe die jonge gasten ermee omgaan, daar ben ik best jaloers op.”

Tablets

Dit wil echter niet zeggen dat hij de digitale wereld laat voor wat die is. Integendeel. “Onze installateurs hebben een tablet en ik kan elke seconde van de dag alle informatie die ze nodig hebben aan ze doorgeven en ook de technische tekeningen staan erin. Dat is trouwens niet alleen hun gemak, maar ook in mijn voordeel, want zo kan ik het vanuit kantoor allemaal makkelijk aansturen.”

Alle markten

Ondanks de beperkte omvang, is Accuraat Installatie van alle markten thuis. Zowel de particuliere als de zakelijke markt wordt bediend en utiliteit en woningbouw (“daar zitten we meer in”) zitten in het pakket. Grave vindt het namelijk belangrijk om zo breed mogelijk georiënteerd te zijn. Om die reden is één van de zes loodgieters specialist in zinkwerk. “Dat is om de een of andere reden niet meer populair in de huidige branche, maar het is hartstikke leuk werk en het is nog steeds hard nodig.”

Grote klussen

Grote klussen zijn er ook. Laatst heeft Accuraat Installaties voor de gemeente Groningen 185 armaturen vervangen, dat was voor ons een beste klus. En we zijn nu bezig met het plan Oosterveld. Dat is een project met 16 woningen in Norg. Daar tekenen we voor alle installatiewerkzaamheden. Verder ben ik bezig met een complex van 11 appartementen in de binnenstad van Groningen. Daar komen onder andere cv-ketels in.”

Aardgas

Huh? Cv-ketels? In de binnenstad van Groningen, het aardbevingsgebied? Willen ze hier niet juist heel snel van het gas af? Dat blijkt een denkfout, zegt Grave. “Daar slaat de regering de plank volkomen mee mis en geloof me: ik ben niet de enige die er hier zo over denkt. Er zijn ook hoogleraren die dit zeggen. We zijn een weg ingeslagen die volkomen verkeerd is. Gas is nog steeds de meest effectieve brandstof die er is met ook nog eens de minste uitstoot aan CO2. We willen niet van het gas af, maar we willen af van de aardbevingen want die zijn echt heel hevig. Verzin daar iets op. In Duitsland gaan ze juist over op aardgas, dat is niet voor niks.”

Brede inzetbaarheid

Alles bij elkaar stelt Grave vast dat de brede inzetbaarheid van zijn mensen één van de sterktes is van het bedrijf, maar het zijn toch vooral de omvang en de daaruit vloeiende flexibiliteit die het ‘m doen. “Als iemand belt, staan we er met een uur en dat is een belangrijke kracht. Als een particulier maar ook een aannemer een probleem heeft, dan is het meteen ‘O, bel Accuraat maar even, die is er zo.’ Daar staan we echt bekend om.””

Fan

Bij dit alles is Grave een fan van Geberit. Hij weet eigenlijk niet beter dan dat inbouwreservoirs, leidingsystemen en een hemelwaterafvoersysteem van Geberit komen. En hij is een groot fan van de Geberit AquaClean douchewc en waar mogelijk zal hij die aanprijzen. “Ik ben een jaar of tien terug in de Mapress fabriek in Langenfeld geweest en daar hadden ze een douchewc. Ik heb die geprobeerd, en vond dat meteen heel prettig. Dat heb ik aan iedereen die het horen wilde verteld en sindsdien heb ik meerdere douchewc´s geïnstalleerd. En enige tijd terug heb ik er ook thuis één geplaatst. Ik merk wel dat de mensen in Groningen nog aarzelen. Maar ach, hier in het noorden duurt het altijd wat langer voordat dingen doordringen.”