Samengepakt in een lift naar boven is er ook even niet bij.
Samengepakt in een lift naar boven is er ook even niet bij. Hans Peijs

Samen in een busje kan wel, maar
eigenlijk ook niet

VRAAG EN ANTWOORD

Installateurs kunnen in veel gevallen nog gewoon werkzaamheden verrichten in ziekenhuizen en zorginstellingen. Als de algemene hygiëne maatregelen worden aangehouden en er minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden van patiënten en anderen, wordt overdracht van het virus voorkomen.

Dit antwoordt Techniek Nederland op een veelgestelde vraag die bij de brancheorganisatie binnenkwam. Er zijn wel uitzonderingen. "Als in de ruimte waar gewerkt wordt speciale medische ‘aerosolvormende’ handelingen worden uitgevoerd, kan het zijn dat het houden van 1,5 meter afstand niet voldoende is. Dit kan voorkomen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en hospices. Bij deze handelingen komen speciale fijne druppeltjes vrij die in de lucht zweven en zich meer dan 1,5 meter kunnen verspreiden. "Overleg in dit geval met de klant welke beheersmaatregelen moeten worden genomen om veilig te kunnen werken", laat de organisatie weten.

Vervoer

Een andere vraag betreft het vervoer naar en van het werk. Veel werknemers rijden samen naar hetzelfde project en het is de vraag of dit nog is toegestaan. Dat mag, maar de geadviseerde afstand van 1,5 meter is in een bestelauto niet te handhaven. Daarom moet een aantal maatregelen worden genomen.

Niet door één persoon

Vragen over corona door TN beantwoord

Je moet je bijvoorbeeld afvragen of het werk niet door één persoon is te doen en indien het werk met meerdere medewerkers gedaan moet worden, is het dan niet mogelijk dat iedereen met eigen vervoer komt? "Alleen als het écht noodzakelijk is dat een autorit gedeeld wordt door meerdere personen is dit acceptabel. Zorg dan wel voor extra ventilatie (raampje open bij lekker weer of hogere stand van ventilatiesysteem en vermijd de recirculatie stand!), gebruik allemaal een mondmasker (chirurgisch masker of FFP1 masker, voor zover verkrijgbaar), zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes, ga iedere keer op dezelfde plek zitten in de auto en houd onderling zo veel mogelijk afstand in de auto, en bij in- en uitstappen."
En zo roept de wereldwijde opmars van het coronavirus (officieel COVID-19) veel meer vragen op bij zowel installateurs als bij technisch retailers, zoals over de bescherming van werknemers, wat te doen na een besmetting of wat de gevolgen zijn wanneer de levering van materialen stilvalt. Vandaar dat Techniek Nederland deze vraagbaak heeft samengesteld. Er worden vragen beantwoord over de onderwerpen hygiëne en veiligheid, loonkosten, financieel en economisch, personeel, ziekmeldingen, sluiting van scholen en contracten.

De informatie is te vinden op technieknederland.nl.