'Maatregelen zijn goed'

CORONA

Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de coronacrisis zo goed en zo kwaad als het gaat door te komen. Daarnaast wordt door de zogeheten sociale partners (werkgevers en werknemers) overlegd of het mogelijk is om het vakantiegeld later te betalen. Tijdens het ter perse gaan van deze editie was hier nog niets over bekend, maar de vooruitzichten zijn goed.

Over het algemeen heerst er tevredenheid over de maatregelen die het kabinet vrijwel direct nadat bekend werd dat er ingrijpende maatregelen werden genomen, aankondigde. Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland is in elk geval tevreden met het noodpakket. "Dit is wat de installatiebranche en de technische detailhandel op dit moment nodig hebben." Techniek Nederland was overigens nauw betrokken bij het crisisoverleg met de overheid over het maatregelenpakket.

Werktijdverkorting

Nu de omzet zwaar onder druk staat, is de versoepeling van de regeling voor werktijdverkorting (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) onmisbaar voor installateurs en technisch detaillisten. Ook zzp'ers worden tegemoetgekomen.
Verder noemt Terpstra het aangekondigde uitstel van de invordering van belastingen hard nodig om ondernemers door de komende zware tijd te helpen. Aan de andere kant is Techniek Nederland wel van mening dat er snel duidelijkheid moet komen over de praktische uitvoering, met name van de fiscale maatregelen.
Terpstra vindt verder dat de overheid ook als opdrachtgever bedrijven moet ondersteunen. Overheidsinstellingen kunnen bijvoorbeeld investeringen in gebouwen en infrastructuur eerder laten uitvoeren én hun facturen voortaan binnen een week betalen.