Afbeelding

Opdrachtgevers: betaal factuur wat eerder!

CORONA

Er is nog steeds een grote vraag naar installaties - die blijft - maar het probleem is dat veel opdrachtgevers tegen installateurs zeggen: nu maar even niet. Maar ook willen werknemers niet meer naar bepaalde klanten toe. In elk geval is de nieuwe crisis in de branche aanleiding voor Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, klanten te vragen in elk geval de factuur op tijd te betalen, maar liever nog wat eerder.

Bijna alle ondernemers (90 procent) die aan een onderzoek van Techniek Nederland deelnamen, zeggen dat de snelle verslechtering van de marktsituatie wordt veroorzaakt doordat zij geen werkzaamheden meer bij klanten mogen of kunnen uitvoeren. De coronacrisis raakt volgens Techniek Nederland alle marktsegmenten.

Dramatisch terug

Doekle Terpstra zegt hierover: "Vooral bij installateurs die technische systemen plaatsen en onderhouden bij bedrijven is de nood nu al écht aan de man. Van de ene op de andere dag loopt de omzet daar dramatisch terug. Maar ook onze technisch dienstverleners in de infra, industrie en bij consumenten zitten in de problemen."

Facturen sneller betalen

Terpstra doet op basis van de cijfers een beroep op opdrachtgevers om facturen sneller te betalen om daarmee de impact van de crisis nog enigszins te beperken. Verder vindt Techniek Nederland dat opdrachtgevers werk dat veilig kan plaatsvinden zo veel mogelijk moeten laten doorgaan. "Als we volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid kunnen doorwerken, moeten we het ook dóén."