Installatiebranche verwacht dalende omzet door corona

CORONA

Wat voor heel Nederland geldt, geldt ook voor de installatiesector: in no time is door het coronavirus het hosanna-gevoel omgeslagen in een crisis. Deze branche die crisisbestendig leek en wel een stootje kon hebben, ziet opeens de problemen opdoemen. Ongeveer twee op de drie (62 procent) verwacht heel snel werktijdverkorting aan te moeten vragen en één op de drie ondernemers verwacht dat de omzet over maart en april minimaal een derde lager zal zijn dan een jaar geleden.

Alles duidt erop dat 3.100 van de ruim 5.000 aangesloten installatiebedrijven werktijdverkorting zullen aanvragen. Eén op de vijf ondernemers verwacht zelfs dat werktijdverkorting nodig zal zijn voor meer dan de helft van de werknemers. En dan hebben we het alleen nog maar over een verwachting die er is na één week. We hebben waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat we in Nederland en de rest van de wereld weer gewoon kunnen ademhalen, dus het is aannemelijk dat in de praktijk de cijfers veel slechter zullen uitpakken.

Daad bij het woord

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland roept de regering daarom op om snel de daad bij het woord te voegen. "De coronacrisis raakt de technieksector keihard. Het is goed dat de overheid steun heeft toegezegd, maar veel ondernemers staat het water nu al aan de lippen. De toezeggingen moeten dus snel in daden worden omgezet. Laat geen kostbare tijd verloren gaan."

Alarmerend

Hij noemt de situatie alarmerend. "Goed dat het kabinet de regeling voor werktijdverkorting heeft omgezet in een Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Ik roep de overheid en uitvoerende instanties op om te zorgen voor efficiënte en eenvoudige procedures zodat onze bedrijven zo snel mogelijk van de regeling gebruik kunnen maken."

Zie ook pagina 3