Afbeelding

Saproma maakt badkamer 'opleuken' eenvoudig

SANITAIR

‘Online maatwerk module sanitair én tegels. Klantgericht, onafhankelijk, innovatief,efficiënt en onderscheidend.’ Zie hier de omschrijving van Saproma (SAnitair PROject MAnagement). Initiatiefnemer, eigenaar en de man achter Saproma.nl Rob van de Velde legt uit wat de website voor de installateur in projectmatige nieuwbouw kan betekenen.

Op Saproma.nl staat in eenvoudige taal wat de site te bieden heeft en hoe de projectmodule werkt. Helder, overzichtelijk, een kind kan de was doen. Wat er te zien is, is dit: een koper logt in met een wachtwoord van een project dat door Saproma.nl is aangemaakt. Via het welkomstscherm krijgen kopers een overzichtelijke presentatie van zijn/haar standaard badkamer en toilet. Vervolgens kan de koper van een nieuwbouwwoning in het desbetreffende project digitaal de mogelijkheden en productkeuzes van zijn of haar badkamer samenstellen.

Aanklikken

Dit gebeurt door middel van het aanklikken van de producten en selecties die worden gewenst, variërend van een wastafel, onderbouwkasten en kranen tot baden, douches en douchewanden. Van iedere mogelijke keuze wordt een filmpje getoond dat meer duidelijkheid verschaft over het product en hoe dat er in de badkamer uitziet. Tevens ziet de klant het totale bedrag van de keuzes van het meerwerk verschijnen. Montage- en retourkosten zitten in deze prijs inbegrepen.

Bevestigd

'Hierdoor worden faalkosten gereduceerd'

Is de klant eenmaal klaar en tevreden met de inrichting van de badkamer, dan wordt deze online bevestigd en krijgt de koper hiervan het echte eindresultaat te zien. De volledige bestellijst inclusief bestelnummers en technische tekeningen worden naar de desbetreffende aannemer of installateur gemaild. Die installateur of aannemer gaat vervolgens met de bestellijsten naar een groothandel van zijn keuze en bestelt daar alle benodigde producten.

Onafhankelijk

Saproma.nl is een onafhankelijke partij en de installateur is dus vrij in de keuze van de groothandel. Voor zowel de installateur/aannemer – hier zitten in feite de klanten - biedt het online keuzeproces vele voordelen. Met deze service krijgt de uiteindelijke koper immers de mogelijkheid 24/7 zijn of haar badkamer naar wens samen te stellen, passend binnen hun budget. Luxere materialen betekent meer resultaat voor de installateur/aannemer.

Tijdwinst

Meerwerk wordt in de maatwerk module van Saproma.nl altijd gestandaardiseerd en dit betekent veel tijdwinst in de installatie en vooral geen faalkosten. De prijzen die worden getoond, worden gebaseerd op de montage- en retourkosten welke met installateur en aannemer zijn afgesproken. En de klant is uiteindelijk tevreden dat binnen de standaard badkamer in hun woning, ook de kans wordt geboden de badkamer luxer te maken. Het is wat je noemt win-win en ontzorgen op zijn best.”

Kennis

Bedenker van het online proces is Rob van de Velde, die in maart 2014 Saproma.nl is gestart. De Brabander begon bijna 30 jaar geleden als verkoper van sanitair, later als showroomeigenaar en ondertussen alweer ruim 15 jaar werkzaam in de wereld van nieuwbouwprojecten. Rob weet wel waar Abraham de mosterd haalt en al die kennis en ervaring komt hier mooi samen. “Het is heel gebruikelijk dat kopers nog geen idee hebben hoe hun standaard badkamer in de nieuwe woning eruit komt te zien en welke (on)mogelijkheden er zijn om de badkamer naar eigen wens in te vullen en zeker niet wat hiervoor de investering gaat zijn.”

Hij merkte ook dat veel kopers de aanschaf van sanitair in een nieuwbouwproject als een niet-klantvriendelijk proces ervaren. “Het duurt te lang, men moet met diverse partijen afspraken maken, meestal doordeweeks en je weet ook niet direct wat iets gaat kosten. Dat valt toch altijd weer tegen. Door dit proces geheel online af te handelen, heb je dit probleem niet. Je zit lekker met je partner met een glaasje wijn op de bank en dan wordt het opeens wel leuk. Als koper maak jij de keuze, je weet exact wat het kost en of het je dat waard is.

Voordat Van de Velde startte, was hij regelmatig bij projecten betrokken waarvan je bij voorbaat kon inschatten ‘Hier worden kopers niet gelukkig van en dit gaat voor alle betrokken partijen veel tijd en energie kosten. Dit wordt geen rendabel project.’ Dat kon anders en beter. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf die mijn wensen en ideeën kon vertalen in een digitaal programma."

Ervaringscijfers

Ondertussen heeft Saproma.nl ruime kennis en ervaringscijfers opgedaan met veel succesvolle projecten. In de maatwerk modules zorgt hij ervoor dat de klant niet wordt overladen met mogelijkheden. Op basis van het standaard niveau van een project wordt er een maatwerk keuzeselectie gemaakt, welke aansluit op de doelgroep van het desbetreffende project. “Van alle mogelijke keuzes maakt Saproma.nl een voor de koper interessant pakket, gebaseerd op een logische prijsopbouw met de door kopers meest gemaakte keuzes in diverse vergelijkbare projecten. Is het een project met standaard luxere badkamers, dan krijgt de klant mogelijkheden welke beter bij deze doelgroep aansluiten en die de badkamer nog luxer kunnen maken, dat is hoe het in de basis werkt. Nee, we hebben geen voorkeur voor een bepaalde leverancier. We zijn volstrekt onafhankelijk, maar we werken veelal met de A-merken.”

Nieuwbouwprojecten

Voor alle helderheid: Saproma.nl richt zich op seriematige nieuwbouwprojecten vanaf een woning of vijfentwintig en niet in de top-van-de-topsegment. “Stoomcabines zul je in onze projecten niet aantreffen, want die niche is te klein en past wat ons betreft niet in seriematige projectbouw. De Geberit AquaClean Sela douchewc bieden wij bijvoorbeeld wel aan, want we zien deze steeds populairder worden in de Nederlandse huishoudens."
“Maar kort en goed: het gaat om de inrichting van badkamers in een standaard ruimte en dan kom je al snel bij seriematige projecten die worden ontwikkeld door een projectontwikkelaar of aannemer terecht. Dus geen renovatie en, hoewel dat technisch wel zou kunnen, tot nu toe ook geen projecten van woningcorporaties. Het gaat inderdaad om maatwerk binnen standaardisatie.”

Voorbereid

Toen Van de Velde van Marcel in ’t Veen, accountmanager Woningbouw bij Geberit, vernam dat per 1 april Sphinx Geberit wordt, is het systeem daarop al op voorbereid. “Dat zijn we vanaf december 2019 al gaan aanpassen zodat de installateur er vanaf 1 april ook geen omkijken naar heeft”, zegt hij. In alle nieuwe bestellijsten zijn daarom de artikelnummers omgezet van Sphinx naar Geberit.

In ’t Veen volgt Saproma al vanaf het begin en kan goed uitleggen waarom Geberit hier brood in ziet. "Geberit levert als A-fabrikant en aanbieder van sanitaire producten (zowel voor als achter de wand), niet alleen fysieke producten maar ook complete digitale productbestanden aan de sanitairbranche. In de afgelopen decennia zijn er een groot aantal fysieke sanitaire projecten showrooms verdwenen en zijn de digitale showrooms niet meer weg te denken. Geberit steekt er veel tijd en energie in om deze bestanden optimaal aan haar klanten te kunnen aanbieden. “Het is natuurlijk goed dat producten van Geberit op deze manier onder de aandacht komen en het heeft ook meerwaarde voor de installateur en dat is de markt die wij bedienen.”
“Deze website is opgebouwd door iemand met ervaring en kennis en zorgt er daardoor voor dat het aantal faalkosten bij de badkamer realisatie wordt geminimaliseerd. We gaan steeds meer naar complete pakketten voor en achter de wand en als de bestelling dan op rolletjes loopt, daar wordt iedereen daar blij van.”


Afbeelding