Smart Building: cross-over
tussen bouw en installatietechniek

OPLEIDEN

Enigszins in stilte voltrekt zich momenteel op het gebied van opleiden een evolutie die met het oog op de toekomst zeer de moeite waard is: de innovatieve opleiding Smart Building is een succes. In deze opleiding worden technische talenten klaargestoomd voor wat 'de reële toekomst' wordt genoemd, zo lezen we op de website van het opleidingsfonds voor de installatiesector OTIB.

De reële toekomst is een toekomst waarin bouw en installatie veel meer als één partij optrekken. "Studenten worden daarom opgeleid tot multidisciplinaire vakmensen met kennis van verschillende bouw- en installatiewerkzaamheden. Zodat zij nog beter kunnen samenwerken met andere specialisten.
'Samen Smart bouwen aan Nederland’ in de Achterhoek was in 2016 de eerste publiek-private samenwerking waarin bedrijfsleven en onderwijs op deze manier de handen ineensloegen. Een groot succes dat vraagt om uitbreiding, meent initiatiefnemer Jan Gersen.

Klimaatadaptie

We leiden integraal denkende en werkende mensen op”, zegt Gersen over de insteek. "Met de juiste mensen kunnen bedrijven een zinvolle bijdrage leveren aan de klimaatadaptie, energietransitie en circulariteit. Daarom hebben zij nog slimmere bouwers nodig. Dat zijn vakoverschrijdende generalisten, maar ook specialisten die over de verschillende rollen heen kunnen kijken. Mensen dus die, ketenoverschrijdend, met alle partijen goed kunnen samenwerken. Daarom zijn we destijds Smart Building gestart, een cross-over tussen bouw en installatietechniek.”

Vervolg

Zestig specialisten haakten aan en het succes smaakt naar meer, naar een vervolg ook. "Waar we willen kijken hoe we de wensen van de bedrijven nog beter kunnen vertalen in onderwijsaanbod. Daarom hebben we een subsidie aangevraagd. We hopen daarmee niet alleen de opleiding Smart Building verder te verbeteren, maar ook de bijbehorende BBL-opleidingen op niveau 2 en 3 aan te passen."