Afbeelding

'Neem ouderen hun mobiliteit niet af'

MOBILITEIT

Neem ouderen niet hun mobiliteit af en ga als maatschappij zorgvuldig om met oudere verkeersdeelnemers. Dit stelt verkeerspsycholoog prof. dr. Dick de Waard, die sinds 1 juni 2015 adjunct-hoogleraar Verkeerspsychologie en Mobiliteitsbehoud is aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een interview in Rij-instructie.

Ouderen en verkeer. Of beter nog: ouderen in het verkeer. Er is bijna geen verkeersdeelnemer die niet tot de ouderen behoort die over deze groep geen mening heeft en die mening regelmatig ventileert: ze, de oudjes, moeten verboden worden te rijden. Maar juist dat is iets dat je niet moet doen, zegt De Waard. "Er moet niet te snel worden geoordeeld over ouderen in het verkeer, dat is echt te kortzichtig. Waarom? Omdat veel ouderen gewoon nog goed in staat zijn om te rijden. Soms nemen ze wat meer tijd, dat klopt, maar dat doen ze terecht. Ze wachten wat langer of laten een wat grotere tussenruimte vallen en dat doen ze omdat ze beseffen dat ze wat trager zijn. Daar is niets mis mee."
"Hier staat tegenover dat ouderen doorgaans heel ervaren zijn. Ze weten heel goed hoe dingen werken en kunnen heel goed situaties inschatten. Vaak veel beter dan jonge automobilisten die die vaardigheden nog niet hebben."
Verder zegt hij het leeftijdscriterium arbitrair te vinden, want er zijn mensen van 40 die niet goed functioneren, terwijl er zijn van 80 die niets mankeren. "Een veel beter systeem is dat iedereen regelmatig wordt getest."