Afbeelding

Files vallen wel mee

VERKEER

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) deed onderzoek naar de filebeleving van Nederlanders. En wat blijkt? In de praktijk valt het allemaal best wel mee. Agressie in het verkeer en verkeersveiligheid worden veel erger gevonden.

Volgens bijna 2/3 van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is een file een verkeerssituatie waarbij je gemiddeld niet sneller kunt rijden dan 25 km/uur en af en toe stilstaat. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat die situatie minimaal 10 tot 20 minuten moet duren om van een file te kunnen spreken.

De meeste Nederlanders staan slechts sporadisch in de file. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan er zelden of nooit in te staan. Dat komt bijvoorbeeld omdat zij buiten de spits rijden of niet met de auto onderweg zijn. Ongeveer 15% zegt minstens 1 keer per week in de file te staan. Ruim de helft van de Nederlanders (58%) staat meestal in de avondspits in de file en een kwart (24%) in de ochtendspits.

Agressie

1/3 van de Nederlanders vindt files niet acceptabel en mensen die vaak in de file staan vinden files een groter probleem dan mensen die er minder vaak in staan. Agressie op de weg en in het openbaar vervoer, maar ook verkeersonveiligheid, de beschikbaarheid van openbaar vervoer, kosten van en vertragingen in het openbaar vervoer en geluid en luchtverontreiniging worden als een groter probleem gezien.