Afbeelding

De opmars van de pick-uptruck
lijkt niet meer te stoppen

BESTELAUTO

Een megapick-up. Je kon er een paar jaar geleden niet in worden gezien, want asobak. Maar dat beeld verandert zienderogen. Ondernemers ontdekken langzaam maar zeker de grijskentekenpick-up. Deze rijden comfortabel en, laten we daar even van uitgaan, op lpg is de auto ook goed voor het milieu. En ze zijn nog enorm ruim ook. Zeker de Mercedes X-Klasse.

In Nederland zie je overal bestelbusjes op de weg rijden. Die zijn vaak niet echt mooi, maar wel functioneel. Ze hebben voldoende laadruimte voor een zelfstandig ondernemer in de installatiebranche, horeca, bouw en alles wat daartussen zit. Toch begint het straatbeeld in Nederland te veranderen. Steeds meer ondernemers laten de bestelbus staan en kiezen voor een pick-uptruck, je weet wel, zo’n mega-auto met hoge instap, stoer uiterlijk en een open laadbak (ook al wordt die veelal afgedekt door een huif van staal). Zitten alle zzp’ers in Nederland plotseling in hun ‘midlifecrisis’ of is hier iets anders aan de hand?

Interessant

Als je echt gaat rekenen, wordt een pick-up al snel interessant voor zzp’ers die wat meer power en ruimte kunnen gebruiken of die gewoon voor ‘de looks’ gaan. Als ondernemer betaal je, mits de auto voldoet aan de voorwaarden van de belastingdienst (check dat goed voor aanschaf), geen bpm, waarmee de kosten niet veel afwijken van een standaard bestelbus. De wegenbelasting ligt ook laag, de wagen trekt met gemak een aanhanger van duizenden kilo’s zonder de motor aan gort te rijden én je kunt er met een flink aantal stoere mannen mee naar de werkplaats rijden. Met een lpg-tank betaal je per kilometer bijna hetzelfde als een standaard bestelbus op diesel en dan rij je nog schoner ook.

Dodge Ram 1500

De Dodge RAM1500 is in Nederland de meest populaire pick-uptruck. Wat de positie van de RAM1500 sterk maakt is duidelijk. Een behoorlijk vermogen, aantrekkelijke lpg-installatie voor lage kilometerkosten, 3.5 ton trekgewicht, een dubbele 'Crew Cab' cabine met als resultaat een behoorlijke beenruimte die vergelijkbaar is met die van een limousine. En dat in combinatie met grijs kenteken en dus bpm- en btw-voordeel voor u als ondernemer. Deze auto mag een maximaal gewicht tot 3500 kilo trekken. Dat is handig wanneer je een paar duizend kilo leidingen, gereedschap en apparatuur moet vervoeren. In tegenstelling tot veel bedrijfsauto’s kan een pick-uptruck dit gewicht met gemak trekken. Amerikanen staan immers niet bekend om hun bescheidenheid.

Mercedes-Benz X-klasse

Overigens komen niet alle populaire pick-uptrucks uit de USA, na de Dodge RAM is de Toyota Hi-Lux de meest populaire pick-uptruck en ook de Volkswagen Amarok, de Nissan Navara en de Renault Alaskan zijn populair. Relatief nieuw, maar ook alweer twee jaar op de markt, is de Mercedes-Benz X-Klasse.

Goed nagedacht

Mercedes heeft goed nagedacht over die uitdaging van de bpm. Veth Automotive in Duiven bedacht een oplossing: een chassisverlenging van 34 cm. Het dak wordt 9 cm hoger. Zo voldoet de X-Klasse (en andere pick-ups ook) wél aan de eisen van de Belastingdienst. De aanpassing kost 6.995 euro, maar die meerkosten haal je er dik uit met het bpm-voordeel.
De X-Klasse is een echte vijfzitter, op de met leer beklede achterbank is plek voor drie. De bank is wat hoog gepositioneerd, je zit echter hoger dan de voorstoelen. Boven ons zien we een uitsparing in het dak, daar waar de dakverhoging zit. Dat is maar goed ook, het komt bij volwassenen de hoofdruimte ten goede. De benen kunnen we ook in voldoende mate kwijt, al is de zitting wat kort.
Tot slot de prijs. Het ligt helemaal aan de uitvoering en de teller kan aardig oplopen, maar 48.000 euro voor een knappe uitvoering die voldoet aan de eisen die de fiscus stelt; dat is niet eens heel hoog, toch?