Afbeelding
Hans Peijs

Corporaties bouwen te weinig

WONINGBOUW

Woningcorporaties zouden garant moeten staan voor de bouw van duizenden woningen per jaar, maar ze slagen er nog steeds niet in om voldoende nieuwe woningen te bouwen. De corporaties bouwden in 2018 zo'n 14.350 nieuwe woningen en 180.000 sociale huurwoningen zijn toegewezen aan nieuwe huurders.

Dit blijkt uit een rapport van de Autoriteit woningcorporaties, onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de woningcorporaties in 2017 en 2018 gemiddeld slechts 62 procent van hun plannen voor nieuwbouw wist af te ronden. Een duidelijke oorzaak is er niet. "Te optimistische planningen, tegenvallers bij aanbestedingen, snelle bouwkostenstijgingen of nog andere oorzaken kunnen een rol spelen", worden als mogelijke oorzaken genoemd, maar er wordt verder geen waardeoordeel over gegeven.

Zorgwekkend

In een interview in Trouw zegt directeur Kees van Nieuwamerongen het zorgwekkend te vinden dat niet alle bouwambities worden gerealiseerd. "Daardoor komen er voor nieuwe huurders of doorstromers te weinig woningen beschikbaar. We staan met verbazing te kijken dat er geld is, dat corporaties kunnen bouwen en dat het toch niet gebeurt."

Minister Van Veldhoven voor Wonen roept corporaties op meer bouwplannen te maken: "Het is zorgelijk dat het woningcorporaties jaar op jaar niet lukt om hun planning qua nieuwbouw van huizen te halen."