Afbeelding

Waterontharder rukt op, maar er zijn grenzen aan hardheid water

WATERONTHARDERS

De afgelopen jaren is het aantal geplaatste waterontharders in woningen in Nederland sterk toegenomen. Ook steeds meer installateurs plaatsen ontharders. Hiermee is ook het aantal vragen en klachten van burgers toegenomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport maakt zich hier zorgen over en informeert burgers, drinkwaterbedrijven, installateurs en leveranciers van onthardingsapparatuur over de veiligheid en gezondheid van het drinkwater bij toepassing van onthardingsinstallaties.

In de Drinkwaterwet staat dat er in drinkwater dat aan consumenten en andere afnemers ter beschikking wordt gesteld, geen organismen, parasieten of stoffen mogen zitten in hoeveelheden die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid en dat dat de verantwoordelijkheid is van de drinkwaterbedrijven. Dit gaat over de kwaliteit van drinkwater, de gebruikers ervan en de leverancier ervan. De wet richt zich op degenen die drinkwater mogen leveren, dus de eigenaren van de drinkwaterbedrijven, de collectieve watervoorzieningen en de collectieve leidingnetten.

De waarde voor hardheid moet groter zijn dan 1 mmol/l. Het standpunt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over resthardheid, dat met het RIVM is afgestemd, is onveranderd. De regelgeving is sinds 2011 niet gewijzigd en er zijn geen nieuwe inzichten die aanleiding geven om tot een beleidswijziging over te gaan.

Bij het niet voldoen aan de maximale waarden voor de microbiologische parameters gelden strenge eisen. De toezichthouder moet geïnformeerd worden en er geldt een onderzoeksplicht, waarna herstelmaatregelen genomen moeten worden. Bij het niet voldoen aan de maximale waarden voor de bedrijfstechnische parameters geldt dat de toezichthouder geïnformeerd moet worden en dat onderzoek uitgevoerd moet worden naar de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Tot slot: drinkwaterbedrijven hebben de controleplicht om te beoordelen of drinkwaterinstallaties en de aangesloten toestellen voldoen aan de voorschriften.