Afbeelding
Hans Peijs

Kwart installateurs bestelt online onderdelen

DISTRIBUTIEKANAAL

De rol van de groothandel in de installatiesector staat weliswaar onder druk, maar vooralsnog is deze nog zeer solide. Maar toch verandert de markt, onder andere als gevolg van directe aankopen bij fabrikanten en pure online kanalen. In Nederland valt dit nog mee, maar oppassen is geboden.

Dit concludeert USP Marketing Consultancy naar aanleiding van resultaten in de European Mechanical Installation Monitor Q3 2019. Daaruit blijkt dat het drietrapsdistributiemodel, van fabrikant tot groothandelaar tot professionele klant, dominant blijft in de branche (dit wordt door USP 'conservatief' genoemd). "De rol van de groothandelaar blijft dus vooralsnog solide. Maar hoe dominant het ook lijkt, andere kanalen waar installateurs hun producten kunnen kopen, zoals directe aankoop bij fabrikanten en pure online kanalen, verhogen de druk op dit traditionele systeem", schrijft USP MC.

Online winkels

Een goed voorbeeld is de opkomst van de inkoop bij pure online winkels, wat blijkt uit de resultaten van het interview met 900 installateurs uit zes landen. In Frankrijk en Polen gebruiken de installateurs de pure online kanalen het minst. In Belgiƫ en Duitsland geeft 15% van de installateurs aan bij pure online winkels te kopen. In Nederland geeft ongeveer een kwart van de installateurs aan hetzelfde te doen.
"Traditionele kanalen staan steeds meer onder druk van pure online spelers zoals Amazon, eBay en gespecialiseerde pure online winkels", aldus USP MC.