Afbeelding
Hans Peijs

Ga nu aan de slag met de gasketelwet, want die komt op 1 juli

GASKETELWET

Installateurs kunnen - of beter is wellicht moeten - langzamerhand aan de slag met de gevolgen van de wettelijke verplichting installateurs gasverbrandingsinstallaties, oftewel de gasketelwet. Deze wet heeft gevolgen voor iedereen die werkt aan gasgestookte installaties. Tijdens een bijeenkomst op de VSK werd een aantal feiten op een rij gezet. Dit zijn ze:

Wet gaat op 1 juli dit jaar in

Installateurs moeten er vanaf 1 juli aan geloven, want dan wordt de nieuwe wetgeving die regelt dat alleen gecertificeerde monteurs nog cv-ketels mogen plaatsen en onderhouden van kracht.

Handhaving start anderhalf jaar later

Volgens de wet zijn consumenten die niet checken of de monteur die langskomt voldoet aan de eisen, in overtreding. Maar het eerste anderhalf jaar is een overgangsjaar: vanaf 1 januari 2022 wordt er gehandhaafd. In de tussenliggende tijd kan Nederland wennen aan de wet.

Veel informatie over nieuwe wet te vinden

Kennisniveau

Elke monteur die denkt al over voldoende kennis te beschikken om het certificaat te halen, kan de onlinezelftest uitvoeren op de website van Techniek Nederland. Dan blijkt of de installateur klaar is voor de theorietoets, waarna een praktijktoets volgt. De theorietoets kost 80 euro, de tarieven voor het examen zijn per opleider verschillend. Ruim duizend installateurs hebben de toets inmiddels gedaan. Blijkt dat je niet over voldoende kennis beschikt, dan moet je worden bijgeschoold. In maart komt hiervoor een e-learningmodule beschikbaar: je hoeft er dus niet voor naar school, maar kunt de cursus volgen achter de pc.

Certificering

Ook de bedrijven waar deze monteurs werken moeten zich certificeren. Alle bedrijven die gecertificeerd zijn, komen in een landelijk register zodat is na te gaan of een bedrijf inderdaad voldoet aan de eisen.

Dit zijn de kosten

De kosten van de regeldruk als gevolg van de wettelijke verplichting installateurs gasverbrandingsinstallaties (de zogenoemde gasketelwet) voor bedrijven bedraagt maximaal 37,7 miljoen euro. Dit bedrag wordt nagenoeg geheel door installatiebedrijven gedragen.

Stijging tarieven

Als gevolg van de nieuwe wetgeving zullen de tarieven van de monteur stijgen. Momenteel berekent een zzp'er in deze sector voor een onderhoudsbeurt aan een gasgestookte installatie 78,33 euro. De verwachting is dat dit tarief als gevolg van de wettelijke verplichting zal stijgen naar een bedrag tussen 94 en 97 euro. Dat is grofweg 10 euro minder dan het gemiddelde tarief van een installatiebedrijf (afhankelijk van de omvang van het bedrijf wordt dat tussen 100 en 103 euro, terwijl dat nu ongeveer 93 euro is), maar de stijging voor de zzp'er is veel forser.

De belangrijkste reden voor het verschil in tariefstijging is dat veel installatiebedrijven nu al vrijwillig een erkenning halen en de kosten daarvan doorberekenen, terwijl zzp'ers dat nauwelijks doen. De conclusie is dan ook dat zzp'ers zwaarder aan de bak moeten om te voldoen aan de eisen die gesteld gaan worden dan andere installateurs.

Overheidscampagne

Dit voorjaar wordt er al een begin gemaakt met een overheidscampagne die duidelijk maakt dat de nieuwe wetgeving eraan komt. Dan wordt het nieuwe logo gepresenteerd aan de hand waarvan de consument kan zien of het bedrijf gecertificeerd is. In het najaar, de start van het nieuwe stookseizoen, komt er vervolgens een campagne die zich richt op keteleigenaren in alle soorten en maten.

Webinar

De informatie in dit artikel is niet compleet, lang niet. Maar ook weer vanachter uw pc, tablet of smartphone kunt u worden biigepraat. Op 21 januari 2020 was er namelijk een zogeheten webinar waar door een aantal specialisten toelichting werd gegeven op de aanstaande wettelijke certificeringsregelingen voor installatie en onderhoud van cv-installaties. Tijdens het webinar werd antwoord gegeven op vragen van onze achterban.

Informatie

En er is nog meer informatie voorhanden. Brancheorganisatie Techniek Nederland informeert de leden uitgebreid op de website met actuele informatie. Daarnaast is een zogeheten Roadmap CO-certificering beschikbaar, waarin ondernemers in een aantal heldere stappen op weg worden geholpen om te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen.