Afbeelding
LiuSol

Veel onwetendheid over koolmonoxide

Campagne om consument én professional voor te lichten

KOOLMONOXIDE

Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s voeren momenteel campagne om CO-vergiftiging te voorkomen. De belangrijkste boodschap is: ventileer - controleer - alarmeer. Deze organisaties houden deze campagne elk jaar en daar is alle aanleiding toe, want veel Nederlanders hebben bijvoorbeeld geen idee waar ze een CO-melder moeten plaatsen.

Uit een recente online steekproef blijkt dat 72% van de mensen niet weet waar een CO-melder te plaatsen. Ook blijkt dat slechts een kwart van de huishoudens in Nederland een CO-melder heeft. Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. En dat kan alleen door een goedgeplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

Vakbekwaam installateur

In de campagne wordt ook aangegeven dat het verstandig is om het verbrandingstoestel in huis regelmatig te laten controleren door een vakbewame installateur. Hiermee loopt de campagne vooruit op de wettelijke regeling die vanaf 1 juli regelt dat alleen gecertificeerde installateurs nog aan gasgestookte installaties mogen werken (zie ook pagina 8). Leden van Techniek Nederland kunnen echter nu al gebruikmaken van de toolbox 'Kennis van koolmonoxide' voor vakkundig onderhoud en inspectie van gasinstallaties. De toolbox bevat vooral checklists en technische informatie.

Misverstand

Koolmonoxide is niet zwaarder dan lucht

Volgens Techniek Nederland is er een hardnekkig misverstand over koolmonoxide die ook onder installateurs leeft: dat is dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Vroege legt uit: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. Dit is ook het officiële advies van de Brandweeracademie die hier onderzoek naar heeft gedaan.” Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting richten zich vanaf vandaag op het juist plaatsen van CO-melders in de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.

Uitgangspunt

Wat betreft de centrale boodschap van de campagne, die is ventileer - controleer - alarmeer, daar valt het volgende over te melden.
Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier openstaan.
Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerde vakman.
Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.