De investering in zonnepanelen moet kunnen worden terugverdiend.
De investering in zonnepanelen moet kunnen worden terugverdiend. Hans Peijs

Grote zorgen om lege subsidiepot voor zonne-energie

ZONNE-ENERGIE

Ruim 6.000 projecten voor zonne-energie op daken dreigen niet door te gaan doordat de subsidiepot leeg is. Dit brengt het behalen van de klimaatdoelen voor dit jaar - 14% hernieuwbare energie en 25% CO2-emissiereductie - in gevaar. Daarom roept een brede coalitie van onder meer Techniek Nederland, Holland Solar, FME, VNG, Urgenda en de milieuorganisaties minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om het budget voor SDE+-subsidie te verhogen en de projecten alsnog te honoreren.

De sterk overtekende SDE+-najaarsronde 2019 laat zien dat er wederom een toegenomen interesse is voor Zon-PV-projecten. Er zijn liefst 7.251 aanvragen ingediend (4,4 TWh/jaar). Dit is grotendeels zon op dak naast zon op land. Naar schatting zullen zo’n 6.000 (2,5 TWh/jaar) panklare initiatieven voor zon op dak die wel in het elektriciteitsnet passen géén SDE+-beschikking krijgen.

"De massale afwijzing van deze projecten levert een situatie op die onwenselijk is voor ondernemers, gemeenten en maatschappelijke organisaties (o.a. binnen de vorming van regionale energiestrategieën) die eigen daken willen vergroenen: hun voorbereidingen zullen voor niets blijken te zijn. Dit doet afbreuk aan het noodzakelijke lokale draagvlak: zonne-energie is bij uitstek een techniek die vele doelgroepen in staat stelt te participeren in de energietransitie", laat de coalitie in de brandbrief aan de minister weten.

Breed draagvlak

Volgens de coalitie is er een breed draagvlak bij ondernemers, gemeenten en maatschappelijke organisaties voor uitvoering van de projecten. Belangrijk voordeel is dat installateurs nieuwe zonne-energieprojecten snel kunnen realiseren, waardoor ze dit jaar nog bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

Vaart geven

De ondertekenaars van de brief roepen minister Wiebes en de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op de mogelijkheden voor subsidiëring van zonne-energie op daken de komende jaren te verruimen en daarmee de energietransitie extra vaart te geven.