Afbeelding

Geberit Huter perfecte oplossing in zorgcentrum

REFERENTIEPROJECT

Gijsbertsen Installatiebedrijf in Putten stond mede aan de wieg van het Kroondomein: een van de eerste energieneutrale woonzorgcentra in Nederland. Projectleider André Westerbroek is er, geheel begrijpelijk, maar wat trots op.

W-installateur Gijsbertsen Installatiebedrijf is in Putten en wijde omstreken al bijna 100 jaar een begrip. Het bedrijf, opgericht in 1925, is een alleskunner want het manifesteert zich momenteel in zowel woningbouw als utiliteit en bedient zowel de bedrijfs- als de particuliere markt. Globaal gesproken variëren de werkzaamheden van het vervangen van een kraanleertje tot en met de aanleg van complexe duurzame w-installaties met bijbehorend leiding- en sanitairwerk. Daarbij wordt niet gekeken op een kilometertje meer of minder rijden, want het verzorgingsgebied is Nederland.

Duurzame oplossingen

Op de website staat een aantal projecten waar het bedrijf momenteel aan werkt of die recent zijn opgeleverd. Daarbij vallen twee dingen op. Het eerste is dat er veel projecten zijn met duurzame oplossingen. “Misschien is het wel haar groene thuisbasis die dit ambachtelijke bedrijf zo nieuwsgierig maakt naar duurzame technologieën. Of noem het ‘passie voor techniek'”, schrijft het bedrijf waar 22 monteurs werk vinden (in totaal werken er rond 30 personen), hierover op de eigen website.
Ten tweede zijn er veel projecten in de zorgsector. “Dat is iets van de laatste zes jaar”, licht projectleider André Westbroek toe. “Ja, hoe ontwikkelt zo’n specialisme?”, herhaalt hij de vraag. “Eigenlijk is het heel simpel: je krijgt op een gegeven moment de opdracht voor een zorgproject, dat doe je goed, dat valt op en dat levert vervolgens meer opdrachten op in deze sector. Wij leveren gewoon net werk af. Ik zie weleens installaties, man, man, dat wil je niet weten. Wij staan garant voor gedegen kwalitatief werk en vakmanschap. Daar mag iedere opdrachtgever op vertrouwen.”

Kroondomein

'Geberit Huter scheelt veel installatietijd'

Gijsbertsen heeft onder andere een aantal grote opdrachtgevers, zoals de Stichting Philadelphia, Zorggroep ’s Heeren Loo en Zorggroep Noordwest-Veluwe. De laatste is de opdrachtgever van het medio december opgeleverde woonzorgcentrum Kroondomein in Ermelo, dat met 76 zelfstandige zorgappartementen tot nu toe het grootste complex is dat Gijsbertsen onder handen had. En niet alleen dat maakt het speciaal. Het feit dat dit een van de eerste opgeleverde energieneutrale zorgcentra in Nederland is, maakt het nog meer bijzonder.

Projectteam

Gijsbertsen stond vanaf 2017 in een projectteam met de architect, aannemer en de e-installateur (Paulus, uit Ermelo) aan de wieg van het complex, waarbij er bij de start vier scenario’s werden voorgelegd, variërend van energieneutraal naar minder duurzaam. Het werd de eerste variant. “We hebben de opdrachtgever uitgelegd dat als het complex energieneutraal moest worden, er maar één mogelijkheid was. Dat wil zeggen het gebruik van warmtepompen – aardgas was sowieso geen optie, vond de opdrachtgever - een uitgebreid warmteterugwininstallatiesysteem (elk van de 76 appartementen heeft zijn eigen wtw-installatie), voor warm water zijn speciale warmwaterboosters gemonteerd, er liggen zonnepanelen op het dak, in de vloer zit vloerverwarming, er zijn waterbesparende inbouwreservoirs, kranen en douches en ook moest het een zo groen mogelijk gebouw worden. Het complex heeft NL Greenlabel A en dat is het hoogste dat je op dit gebied kunt krijgen”, legt Westerbroek uit.
Het project is gebimd, maar Westenbroek biecht op dat dit niet feilloos is gegaan. “Bimmen is leuk en prima, maar als een partij niet kan bimmen dan werkt het niet. Dus dat was wel jammer. Maar ook niet meer dan jammer. Er is heel goed samengewerkt. Overigens, in principe zijn wij heel enthousiast over bimmen, want dat heeft veel voordelen.”

Beproefd bouwconcept

Westerbroek heeft namens Gijsbertsen een beproefd bouwconcept aangedragen. Dat wil zeggen dat in dit geval 52 bewoners de beschikking hebben over een vierkante studio met daarin een woon/slaapkamer, een badkamer en een keuken en verder een aantal voorzieningen op maat voor de bewoner. Nog eens 24 bewoners hebben een soortgelijk appartement met een extra slaapkamer. Bij een soortgelijk project voor dezelfde opdrachtgever gebruikte Gijsbertsen hetzelfde concept en dat is beide goed bevallen. Een vervolg was derhalve logisch.

Geberit Huter

De naam Geberit en Sphinx komt veel terug in het gebouw. Zo zijn alle waterleidingen van Geberit Mapress koper (“In de praktijk gebruiken we eigenlijk alleen Mapress”, zegt Westerbroek), de toiletten zijn Sphinx Rimfree® en worden bediend met Sigma bedieningspanelen en op het dak zorgt een Geberit Pluvia-systeem voor de afvoer van het hemelwater. Voor Gijsbertsen is het gebruik van al deze materialen van Geberit gesneden koek. Maar dat geldt niet voor de 86 Geberit Huter toiletelementen met armsteunbevestigingen en brandwerend inzetelement die in het gebouw zijn geïnstalleerd.
“Ik kende Huter niet”, vertelt hij. “Accountmanager Jeroen Kemmink vroeg op een gegeven moment met welk project ik bezig was. Dat heb ik uitgelegd en toen kwam hij met het idee om Huter te gebruiken. Ja, ik was meteen enthousiast. De Huter toiletelementen zijn in aanschaf weliswaar duurder dan gewone inbouwreservoirs, maar het scheelt aan de andere kant enorm veel installatietijd, onder andere omdat je ze niet meer in hoogte hoeft te verstellen en omdat het element compleet met voorgemonteerde stijlen en montageplaten voor de armsteunbevestigingen wordt geleverd. Het verlies kun je ruimschoots wegstrepen tegen de winst. Er hoeft minder gecoördineerd te worden met de wandenbouwer. En daar komt bij dat het systeem ijzersterk is.”

Jeroen Kemmink legt uit waarom hij met Huter kwam: “Er lag een uitdaging bij het installeren van een inbouwreservoir in de schacht, waarbij de brandscheiding aan de voorzijde was gesitueerd. Normaal zou dat geen probleem zijn, maar dit is een zorgomgeving. Dan heb je ook te maken met armsteunen en dat matchte niet met de tekening die ik kreeg. Ik zag meteen dat Huter de oplossing was.”

Westerbroek antwoordt op de vraag of de toepassing van Huter naar meer smaakt: “In principe wel, maar ik moet als installateur wel de opdrachtgever en de aannemer overtuigen. Het heeft de meeste kans van slagen als het project in bouwteam wordt uitgevoerd. Dan kunnen de Huter sanitairelementen in het voortraject al worden meegenomen en hoeft de wandbouwer de verzwaarde stijlen niet aan te bieden, waardoor het uiteindelijk voor de opdrachtgever een betere en goedkopere oplossing is.

Afbeelding