Afbeelding
UK Bathrooms

Van toiletpapier via het bidet naar de douchewc

De douchewc is, zeker voor Nederland, een nieuwe dimensie in het reinigen van de billen na toiletbezoek. Toiletpapier en een bidet gingen de douchewc voor als meest revolutionaire ontwikkelingen. We nemen u mee in de geschiedenis van het reinigen.

We kunnen het ons nauwelijks nog voorstellen, maar er zijn tijden geweest dat mensen na het poepen niet erg hygiënisch waren. In het Romeinse Rijk was de spons populair, maar er waren ook delen in de wereld waar een polletje gras, een paar bladeren, wat hooi of stro of iets anders dat toevallig voorhanden was om de billen mee af te vegen, werd gebruikt. Maar vaak gebeurde dat ook niet of werden de vingers gebruikt. De mensen zullen ongetwijfeld hebben gestonken, maar dat was nu eenmaal de norm in die tijd: iedereen stonk en dan wordt het vanzelf gewoon.

Het eerste toiletpapier

Volgens de overlevering werd het eerste toiletpapier in de 14e eeuw geproduceerd in China. Dat was niet voor iedereen weggelegd: alleen de keizer maakte er gebruik van. Toen na de uitvinding van de boekdrukkunst er in de zeventiende eeuw steeds meer kranten kwamen (de oudste krant ter wereld dateert uit 1605) bleek dat een uitkomst. Na het lezen werd de krant gebruikt als toiletpapier, ook al werd dat woord nog helemaal niet gebruikt.
In 1857 werd in de Verenigde Staten het eerste machinaal geproduceerde toiletpapier verkocht door Joseph Gayetty. Dat waren losse vellen die waren gedrenkt in aloë vera en vooral bestemd waren voor mensen met aambeien.

Geperforeerde rollen

De eerste geperforeerde rollen toiletpapier zijn vermoedelijk ontwikkeld door de Amerikaanse broers Edward en Clarence Scott van de Scott Paper Company in Philadelphia, hoewel de New Yorkse zakenman Seth Wheeler er in 1871 als eerste een patent op nam. Twintig jaar later verwierf hij een nieuw patent op de tot vandaag gebruikte vorm en gebruikswijze om de rollen af te wikkelen.
Het toiletpapier heeft zich daarna wel ontwikkeld. Niet zo heel ver terug was grijs 'schuurpapier' het enige dat verkocht werd, maar op een gegeven moment kwamen er kleurtjes, ontstond er design, werd het toiletpapier dikker en in de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er ongebleekt papier en biologisch makkelijk afbreekbaar papier. Dit allemaal voor het milieu.

De cirkel is rond: de douchewc is weer in Zwitserland

Vochtige doekjes

De laatste ontwikkeling van toiletpapier zijn de vochtige doekjes. Wanneer deze kwamen is niet helemaal helder, maar dat ze een ware plaag zijn voor het riool en de waterzuivering wel. "Toiletpapier is het enige gebruiksartikel dat geschikt is om door de wc te spoelen. Alle andere droge én vochtige doekjes horen niet thuis in het riool. Baby-, meubel-, vloer-, sanitair,- make-up-, ramen-, glas-, huidverzorgings-, multipurpose- en alle andere soorten doekjes leveren allemaal problemen op voor het functioneren van de riolering", valt bijvoorbeeld te lezen op de website doekjesproblematiek.nl.

Het bidet

Een alternatief voor toiletpapier is het bidet en opvallend genoeg liep de ontwikkeling hiervan in de tijdslijn een eeuw eerder dan de ontwikkeling van het toiletpapier. Het bidet is vermoedelijk uitgevonden door de Fransman Christophe Des Rosiers in het jaar 1710 en tot op de dag van vandaag wordt het bidet in veel zuidelijke landen nog gewoon gebruikt. En ook tot op de dag van vandaag zijn er Nederlanders die niet weten wat ze ermee moeten en daarom hun voeten er maar in wassen.

De douchewc

Het bidet is een voorloper van het in de jaren zestig ontwikkelde elektronische bidet, tegenwoordig beter bekend als douchewc. De Zwitser Hans Maurer heeft deze vorm van reinigen bedacht. Hij heeft twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van zijn extreem hygiënische toilet, dat hij in 1957 patenteerde.
Een groot succes werd het niet en toen het patent van Maurer in 1977 afliep, grepen de – hygiënegerichte - Japanners hun kans. De eerste Japanse douchewc werd gelanceerd in 1980 en amper twee jaar later waren er al 20 leveranciers van douchetoiletten op de Japanse markt actief.
Ook Geberit zag in die tijd de voordelen van het reinigen met water en startte in 1978 met het ontwikkelen van haar douchewc's, dus voor de Japanners. Daarmee zou je kunnen stellen dat de cirkel rond is, want het was immers een Zwitser die de douchewc bedacht.

Enthousiaste reacties

Ook deze keer werd het geen doorslaand succes trouwens, maar Geberit, overtuigd van de voordelen, volhardde door te blijven investeren en positioneerde zich met steeds meer succes in dit segment. Sinds 2009 is de productlijn Geberit AquaClean op de markt. En nu is de douchewc niet in de laatste plaats door de enthousiaste reacties van gebruikers - eenmaal een douchewc en je wilt nooit meer anders – op weg naar de definitieve doorbraak.

Afbeelding