Afbeelding
Pixabay

'Als je eenmaal een douchewc geprobeerd hebt, ben je verslaafd'

Is wc-papier gebruiken wel hygiënisch? Die vraag legde verslaggeefster Aliëtte Jonkers van de Volkskrant onlangs voor aan Ben Witteman, buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid in transmurale zorg en maag-darm-leverarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Nee dus en zo hoor je het ook eens van iemand vanuit een gezondheidsinvalshoek. Witteman is niet voor niets, zo blijkt, een enthousiast gebruiker van de douchewc en hij heeft er ook al enige tijd één thuis. "Het is fantastisch", bezweert hij. "Als je het eenmaal geprobeerd hebt, ben je verslaafd."

Parasitaire infecties

Het voordeel van de douchewc is, zegt Witteman, dat er geen sprake is van wat in dokterstaal het 'fecaal-orale contact' heet. Oftewel: de handen komen niet in contact met de anus. Is dat wel het geval, dan is het risico op parasitaire infecties wat groter.

Beschadigen

En wc-papier, al is het nog zo zacht, kan de huid rond de anus beschadigen. "Geen pretje bij aambeien en andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn", meldt Jonkers. Onder de darmpatiënten van Witteman bevinden zich daarom veel bezitters van een Japans toilet, want, zegt Witteman, "als je twintig keer per dag naar de wc moet, is het veel te pijnlijk om wc-papier te gebruiken. De huid wordt helemaal schraal."