Afbeelding
Geberit

Hoezo, de douchewc is nieuw?
Geberit AquaClean bestaat ruim 40 jaar!

Naast het land van de rijzende zon is Japan ook het land van de douchewc's. In geen enkel ander land is een zachte reiniging met water zo diepgeworteld en wijdverspreid als in Japan. Anders dan je misschien zou verwachten is de douchewc niet in Japan, maar in Zwitserland uitgevonden en wordt nu ook in Europa steeds populairder.

Wie heeft gereisd door Japan weet dat douchewc's bijna onvermijdelijk zijn. De wc's die je reinigen met water zijn echt overal te vinden. Van hotels tot en met treinstations, en van horecagelegenheden tot tempels. De Japanners, die bekend staan om de hoge eisen die ze stellen aan lichaamsverzorging en persoonlijke hygiëne, erkenden al vroeg de voordelen van deze ingenieuze combinatie van toilet en bidet en zorgden ervoor dat deze innovatie begin jaren tachtig snel een succes werd. Sindsdien zijn er - volgens het vakblad Asiaspiegel - ruim 30 miljoen van deze zogeheten 'washlets' verkocht. Inmiddels heeft bijna 80 procent van alle Japanse huishoudens een douchewc.

De douchewc is een Zwitserse uitvinding

Toch is de douchewc geen Japans idee. De Zwitser Hans Maurer heeft deze vorm van reinigen bedacht. Hij heeft twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van zijn extreem hygiënische toilet, dat hij in 1957 patenteerde. Helaas voor hem liep hij te ver voor de troepen uit: hij had slechts beperkt succes. De culturele taboes waren destijds te sterk in Europa. Toen het patent van Maurer in 1977 afliep, grepen de – hygiënegerichte - Japanners hun kans. Het eerste Japanse product werd gelanceerd in 1980. Amper twee jaar later waren er al 20 leveranciers van douchetoiletten op de Japanse markt actief.

Geberit introduceerde eerste douchewc in 1978

Ook Geberit zag in die tijd de voordelen van het reinigen met water en startte in de jaren zeventig met de ontwikkeling van haar douchewc's. In 1978 - nu eenenveertig jaar geleden en dus twee jaar voor de Japanners de voordelen ontdekten en omarmden - introduceerde Geberit het douchewc-opzetsysteem Geberella.

Op het eerste gezicht verschilde het innovatieve opzetsysteem met ingebouwde douchefunctie nauwelijks van een normale wc-zitting. Geheel volgens het Geberit systeemconcept was deze innovatieve wc-zitting zo ontworpen, dat het uiterst eenvoudig op elk wc-keramiek paste en gemonteerd kon worden. Bovendien kwam Geberella in dezelfde kleurenreeks als het Geberit wc-reservoir, waardoor ze perfect gecombineerd konden worden. Een jaar later werd de Geberit-O-Mat - het eerste complete systeem - geïntroduceerd.

Intelligente douchewc's vinden hun weg naar de badkamer

Het zou echter nog een tijdje duren voordat deze intelligente douchewc's hun weg zouden vinden naar badkamers in de rest van Europa. Niettemin bleef Geberit onverschrokken haar douchewc-concept doorontwikkelen en positioneerde zich met steeds meer succes in dit segment. Tot 2009 heeft Geberit de eerste moderne wandhangende douchewc's verkocht onder de merknaam Balena. Vanaf 2009 is met Geberit AquaClean een volledig verbeterde productlijn gelanceerd die nieuwe en zeer hoge normen voor persoonlijke lichaamsverzorging stelt.

Met rijke ervaring op weg naar de toekomst

Geberit kijkt met trots terug op 41 jaar douchewc-ervaring en gebruikt deze voorsprong bij een constante zoektocht naar verbeteringen van de AquaClean. Het uitgangspunt van Geberit is namelijk: goed kan altijd beter. Van kinderziektes zoals je die nog weleens bij andere producenten ziet, heeft Geberit allang geen last meer en ook de technologie is beproefd. Dat vindt plaats in ultramoderne laboratoria en met de allerbeste testfaciliteiten.

De basis staat als een huis

Hiermee staat de basis als een huis en kan er verder worden nagedacht over gewenste verbeteringen. En pas als blijkt dat een innovatie echt toegevoegde waarde heeft, wordt deze toegepast. Enkele recente voorbeelden zijn de whirlspray douchetechnologie, de TurboFlush spoeltechnologie, de temperatuurregeling van de waterstraal en de verwarmde toiletzitting.

Ook eenvoudige installatie is belangrijk

Maar er is meer dan het product alleen. Geberit stelt zich op het standpunt dat elke sanitairinstallateur er baat bij heeft om in zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk werk te verzetten en die gedachtegang komt terug bij de zoektocht naar installatiegemak. Elke Geberit AquaClean kan binnen enkele uren door één persoon worden geïnstalleerd en dat is erg handig in de huidige tijd waarin elk uur tijdwinst en installatiegemak er één is. Slim Bekeken, noemt Geberit dat

Afbeelding