Afbeelding
Hans Peijs

Installateurs gezocht om douchewc's in te bouwen

Julian Meerens (28) ziet brood in de Geberit AquaClean douchewc en heeft dit geconcretiseerd in zijn eigen bedrijf Velunova, gevestigd in Nunspeet, dat zich volledig richt op de verkoop en installatie van alle modellen van de Geberit AquaClean. Dat is op zich al bijzonder, maar nóg opvallender is dat hij met een demonstratie-bus bij mensen thuiskomt om de douchewc te demonstreren. En dit pakt zeer goed uit.

Julian Meerens is adviseur en verkoper pur sang in de sanitairbranche. Tot een jaar geleden werkte hij bij een specialist in inloopdouches die zich richt op senioren. Dit bedrijf zocht een specialisme ernaast, waarbij Meerens wees op de kansen die de douchewc biedt. "Ik heb een paar keer aangegeven dat dit een pracht aanvulling zou zijn op het assortiment, maar de eigenaar wilde er niet aan beginnen. Maar ik was écht heel erg overtuigd van de douchewc en op een gegeven moment heb ik gezegd 'Als jij het dan niet doet, dan doe ik het.' Niet veel later heb ik ontslag genomen. Op 1 april vorig jaar had ik geen werk en een maand later ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer."

Gebruiksgemak

De vraag is natuurlijk wat Meerens wél ziet wat zijn voormalige werkgever niet zag. Hij legt het graag uit: "Allereerst is dit een geweldige wc voor ouderen, om een aantal redenen. Voor veel ouderen spelen het gebruiksgemak en de hygiëne een grote rol en voor jongere mensen zijn duurzaamheid en nieuwe techologie belangrijke redenen om over te stappen op de douchewc."

"Maar ik weet ook zeker dat je de jongere generatie kunt overtuigen van de voordelen. Want als je bijvoorbeeld ziet wat er elke dag aan toiletpapier en steeds vaker ook vochtige toiletdoekjes wordt weggegooid en wat een belasting dat is voor het milieu, dat is echt enorm. De douchewc staat, daar ben ik heilig van overtuigd, aan de vooravond van een enorme groei in Nederland en ik hoop daar een steentje aan te kunnen en mogen bijdragen."

Ondersteunen

'Meeste mensen zijn compleet verrast'

Nadat het besluit was genomen, ging hij op zoek naar de juiste partner en kwam uit bij Geberit. "Ik heb een uitgebreid gesprek gehad met Robert Sikkenk (Accountmanager Geberit) en Robin van den Brink (Concept Manager Geberit AquaClean-red.) en al snel bleek dat Geberit open stond voor mijn ideeën en dat mij op alle mogelijke manieren wil ondersteunen. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee. Bovendien is de kwaliteit van de douchewc's van Geberit natuurlijk geweldig en deze past heel goed bij wat ik voor ogen heb. Ik wil een goed product leveren met een goed serviceapparaat erachter en daar voldoet de Geberit AquaClean aan."

Demonstratie-bus

Los van het tomeloze enthousiasme dat Meerens tentoonspreidt, was ook zijn revolutionaire idee hoe hij de Geberit AquaClean aan de man wilde gaan brengen belangrijk. Meerens doet dit namelijk niet vanuit huis of vanuit een winkel, maar hij zoekt de mensen op met een speciaal ingerichte demonstratie-bus met twee modellen van de AquaClean: de Tuma en de Mera.
"Wij hebben een rijdende showroom", licht hij toe. "We komen aan huis met onze bus met twee douchewc's, rollen de elektriciteitssnoeren uit en laten ter plekke zien hoe het werkt."

Voordelen

Deze benadering heeft een aantal voordelen. "Allereerst is er het feit dat je aan huis komt. Men hoeft er niet de deur voor uit en dat is wel zo makkelijk. Daarnaast kunnen mensen zien hoe een douchewc werkt. Hoe ziet de waterstraal eruit, hoe hard gaat deze, wat is de temperatuur van de föhn, hoe bedien je alles en noem maar op. Je creëert beleving en dat heeft een enorme meerwaarde ten opzichte van een statische opstelling in een showroom. Een derde groot voordeel is dat wij de badkamer en/of het toilet van de klant kunnen zien en dus meteen kunnen vertellen welke mogelijkheden er zijn."

Brochure

Potentiële klanten die zich bij Velunova melden, krijgen allereerst de Velunova brochure toegestuurd. "Daarmee kunnen ze zich inlezen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet al te gedetailleerde informatie te geven, want zo voorkom je vooringenomenheid ten opzichte van het product. Wij komen liever aan huis om te laten zien wat de douchewc biedt om daarmee de klant optimaal te kunnen informeren."

Eerste advertenties

De eerste klanten kwamen binnen via advertenties in het Reumamagazine. Dat is een bewuste keus. "Ik heb onderzocht waar in eerste instantie de grootste kans van slagen ligt en ik weet uit ervaringen met de oma van mijn vrouw Gerrike, dat mensen met reuma moeite kunnen hebben met het toiletbezoek. Op de eerste advertentie kwamen rond de twintig reacties die leidden tot een bezoek aan huis en daar kwamen direct een aantal verkopen uit voort. We hebben inmiddels ook op een seniorenbeurs in Eindhoven gestaan en ook dat was een succes. We overwegen nu om in september naar de 50PlusBeurs te gaan, want dat is in die leeftijdscategorie de belangrijkste beurs."

Föhnfunctie

Vanwege deze doelgroep heeft hij ook gekozen voor de Geberit AquaClean Tuma en Mera als showmodel in onze bus "Deze twee modellen hebben een föhnfunctie en vooral voor senioren die minder mobiel zijn, is een föhn eigenlijk een must. Later kan ik een ander model overwegen, bijvoorbeeld de vernieuwde AquaClean Sela, maar dat is nu nog niet aan de orde."

Klantcontacten

Inmiddels heeft Meerens de nodige klantcontacten gehad en weet hij wat hij zo ongeveer kan verwachten. "De meest gehoorde reactie is dat men absoluut geen idee heeft van de voordelen van een douchewc. De meeste mensen zijn compleet verrast. En veel mensen hebben er ook niet over nagedacht. Ze gebruiken al hun hele leven toiletpapier en zien nu opeens dat het anders, beter en hygiënischer kan. Dat is over het algemeen een eyeopener."
Ook speelt mee dat veel senioren last hebben van aandoeningen. "Het wordt nu misschien een vreemd praatje, maar met aambeien of fistels is vegen met toiletpapier een no-go en voor hen is een douchewc een groot voordeel. En als ik dan ook nog uitleg dat het heel normaal is dat je je handen wast met water als je bijvoorbeeld vogelpoep aan je handen hebt, dan begrijpen de meeste mensen dat het helemaal niet vreemd is om je billen na een toiletbezoek te reinigen met water."

Overtuigen

"Verder valt op dat vrouwen doorgaans eerder dan mannen overtuigd zijn van de voordelen van de douchewc. Vrouwen zijn, heel generaliserend gesproken, over het algemeen schoner dan mannen. Als vrouwen al besloten hebben dat ze een douchewc willen, moeten mannen vaak nog worden overtuigd."
Onder andere hierom is hij nu bezig met het samenstellen van een video met referenties die op de website wordt vertoond. "Ik kan het namelijk allemaal wel vertellen, maar het is veel beter als klanten zelf vertellen hoe tevreden ze zijn."

Aantal uren

Meerens werkt samen met vijf duo-installateurs die een douchewc binnen een aantal uren installeren. "Dat zijn stuk voor stuk installateurs die voldoen aan mijn kwaliteitseisen. Bij onze klanten past nu eenmaal een bepaald type installateur. Wat hun ervaringen zijn met de installatiewerkzaamheden? Meer dan goed. Geberit blinkt natuurlijk ook uit in installatiegemak en ook dat past heel goed bij mijn klanten: zij willen zo min mogelijk gedoe. Bovendien kunnen deze installateurs een douchewc monteren op elk inbouwreservoir. Wij hebben daarvoor manieren gevonden en die werken goed. Nee, elektriciteit is eigenlijk nooit een uitdaging, want er zit altijd wel een stopcontact of lichtpunt in de buurt van een toilet. Het liefst werken wij niet met kabelgootjes, maar heel soms ontkom je er niet aan en dat communiceren wij ook in het adviesgesprek."
Met deze vijf koppels kan Meerens vooralsnog volstaan, desondanks is het vaak een krappe planning. Daardoor hoopt hij dat meerdere installateurs zich aanmelden zodat hij landelijke dekking heeft. "Dat is mijn streven. Ik kom graag met deze deze installateurs in contact", zegt hij.

Verwachtingen uitgekomen

Het gaat goed met Velunova, zegt Meerens. "Als je vraagt of de verwachtingen tot nu zijn uitgekomen: ja, meer dan dat zelfs. We hebben in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna de omzet van vorig jaar gehaald. Waar ik over een paar jaar wil staan? Dan hoop ik dat Velunova een gevestigde naam is in de branche, met meerdere bussen en monteurs maar ook met een kantoor ergens op de Veluwe met een belteam dat de afspraken maakt."

Afbeelding
Afbeelding