Afbeelding
Hans Peijs

De douchewc wordt heel
normaal in Nederland

Er is geen ontkomen meer aan: Nederland gaat aan de douchewc. Steeds meer mensen waarderen de hygiënische voordelen van dit toilet dat in Japan heel normaal is en gaan over tot aanschaf. En nu waterzuiveringsinstallaties beginnen te wijzen op de voordelen voor het milieu, is het helemaal duidelijk: we staan aan de vooravond van een doorbraak van de douchewc.

In Japan zijn ze echt niet gek en in dit land is het de normaalste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje, ook wel Japans toilet genoemd. Daardoor hoef je veel minder of, veel beter nog, helemaal niet meer te vegen met wc-papier. En voor de goede verstaander: per dag wordt maar liefst 22.000 kilometer aan gewoon toiletpapier door het toilet gespoeld en dat staat los van alle hygiënedoekjes en aanverwante soorten doekjes waar waterzuiveringsinstallaties mee worden overspoeld.

Zwitserland voorop

Ruim 80 procent van de Japanse huishoudens heeft een douchewc en in Europa is Zwitserland voorloper op dit gebied. Sterker nog, de douchewc is een Zwitserse uitvinding. Van alle nieuw geïnstalleerde wc's in Zwitserland is nu rond de 7 procent een douchewc en dat aantal groeit. In Nederland zitten we daar nog niet aan, maar ook hier stijgt de populariteit van dit sanitair, zo bleek onlangs uit een rondgang van de NOS bij verschillende verkopers en fabrikanten. Dit beeld wordt bevestigd door Geberit, waar vol wordt ingezet op een verdere verspreiding van de douchewc.

Steeds beter

"Wij verkopen en installeren zulke wc's al zeven jaar", zegt Roy Hakker van sanitairwinkel Frisse Bips tegen de NOS. "De eerste pakweg vier jaar ging het langzaam. Maar de laatste paar jaar gaat het steeds beter. Ik schat in dat de verkoop in de gehele markt nu zo'n 15 procent per jaar stijgt." En Richard Scheps van Bidetdouche laat weten: "Ik zie een enorme versnelling. De afgelopen twee jaar verkopen wij er steeds drie keer zoveel als het jaar ervoor."

Versnelling

Een direct gevolg van deze versnelling is dat steeds meer installateurs vragen krijgen over de douchewc en hiervan kunnen profiteren door zich tijdig te laten informeren over de werkwijze en installatie.