Afbeelding
Onbekend

Poppe Installatietechniek opent inspiratiecentrum

TOPFITTER

Poppe Installatietechniek is een gerenommeerd bedrijf in Zeeland, vooral in Zeeuws-Vlaanderen waar het in Kloosterzande is gevestigd. Maar ook op de andere Zeeuwse eilanden is Poppe steeds meer actief. Sinds kort is er een nieuwe vestiging in Goes mét binnenkort een inspiratiecentrum gericht op duurzaamheid en comfort. Het echtpaar Ilze en Stefan Poppe drijft het bedrijf met veel passie.

Poppe Installatietechniek bestaat een kwart eeuw. Het bedrijf is opgericht in 1994 door Stefans vader Ronny Poppe en is inmiddels in stevige handen bij Stefan en Ilze. Waarbij de rolverdeling tussen beiden helder is: Ilze neemt de organisatorische kant van het bedrijf voor haar rekening en Stefan is de technische man.

Groeien

Stefan is van huis uit elektrotechnicus, maar opvallend genoeg behoort elektra niet tot de dienstverlening. “Wij zijn gespecialiseerd in klimaat en sanitair”, verklaart Stefan. Rond 55 medewerkers telt het bedrijf inmiddels en al die medewerkers hanteren bij hun werk hetzelfde uitgangspunt, dat door Stefan wordt omschreven met: “Wij gaan geen uitdaging uit de weg” en door Ilze met: “Momenteel is dat duurzaamheid. Op het gebied van duurzaamheid denken wij graag mee met de klant.” Waarna Stefan aanvult: “Wij hebben een behoorlijke omvang, maar we vinden de korte lijnen wel van groot belang. Een klant moet mij gewoon kunnen bellen als er problemen zijn.”

Twee afdelingen

Overname én opening vallen toevallig samen

Poppe bedient zowel de zakelijke als de particuliere klant en is actief in zowel woningbouw als utiliteit. Het bedrijf is organisatorisch verdeeld in twee afdelingen: Onderhoud & Service en Montage. Dat utiliteit als onderdeel van de omzet steeds belangrijker wordt is evident, maar Ilze en Stefan vinden ook de particuliere klanten belangrijk. “Iedere klant is ons even lief en voor iedereen rennen we even hard”, verklaart Stefan, die toevoegt dat een paar jaar geleden de focus binnen de organisatie wel is verscherpt. “Toen zijn we gestopt met dak- en zinkwerk Onze kennis en ons hart liggen namelijk bij installatietechnische leidingwerken en bij klimaattechniek.” Ilze: “Hierbij speelt zeker mee dat met het huidige tempo waarin technieken zich ontwikkelen het belangrijk is keuzes te maken. Voor ons was dat stoppen met dak- en zinkwerk en een nog sterkere focus op de klimaattechniek.”
Poppe neemt tegenwoordig steeds vaker deel aan bouwteams en voelt zich daar prettig bij. Ook in het BIM-moduleren zijn stappen gezet, ook al is dat nog geen gemeengoed. Stefan: “Veel ketenpartners werken nog niet met BIM en dat maakt het minder interessant. Ook de vraag naar BIM is nog minimaal.”

Kernwaarden

Iets heel anders: de zogeheten kernwaarden. Poppe Installatietechniek ging In 2015 daarvoor terug naar de basis. Met een enthousiaste werkgroep van monteurs, kantoormedewerkers, leidinggevenden en directie werd op zoek gegaan naar de kernwaarden. “Wat vinden wij belangrijk. Voor nu en voor in de toekomst.” Op basis daarvan werden de kernwaarden vastgesteld, te weten betrokken, betrouwbaar, veelzijdig, enthousiast en duurzaam. “Bij alles wat we doen vormen deze kernwaarden onze basis. Betrokken zegt bijvoorbeeld dat we van onze medewerkers verlangen dat ze serieus betrokken zijn bij wat ze doen”, legt Ilze uit.

Nieuwe medewerkers

Nu we het toch over de medewerkers hebben, ook in Zeeland is het een uitdaging om nieuwe goede medewerkers te vinden. “Momenteel vindt de instroom voornamelijk plaats vanuit de scholen maar dat is voor de lange termijn. Maar ook voor de korte termijn zijn we op zoek naar vakkundige, betrokken medewerkers ter uitbreiding van ons team. We komen daarom graag op verschillende manieren in beeld. We organiseren onder andere open avonden om op een laagdrempelige manier vrijblijvend kennis te maken. Onlangs hebben we een scooter aangeschaft en in Poppe-kleuren laten bestickeren, zodat we ook leerlingen met een grotere woon-werkafstand mogelijkheden kunnen bieden. We proberen daarin uiteraard creatief te zijn.”
Inmiddels wordt voor nieuwe medewerkers ook over de grens gekeken, behoorlijk ver zelfs. Ilze maakte onlangs deel uit van een initiatief in vestingstad Hulst waarbij jonge mensen uit Valencia kansen krijgen aangeboden. “Daar zijn mogelijkheden en we bekijken in hoeverre we die kunnen benutten."

Twee grote stappen

Recent en ongeveer tegelijkertijd zette Poppe Installatietechniek twee grote stappen, die op zich niets met elkaar te maken hebben, maar die gezamenlijk wél alles zeggen over de ambities. De eerste betreft de overname per 1 oktober van Installatiebedrijf van Damme & van de Vijver uit Hulst. Ilze zegt hierover: “We hebben met de overname ons team kunnen uitbreiden met technische vakmensen en ook de klantenkring sloot perfect aan.”

Inspiratiecentrum

De opening van het nieuwe filiaal lag inmiddels vol op stoom. Het nieuwe pand is gevestigd aan de Columbusweg waaromheen zich een compleet nieuw bedrijventerrein ontwikkelt. Dit is niet zomaar een kantoor, maar een locatie die 'inspiratiecentrum' wordt genoemd. “Dat is precies wat we willen bereiken: mensen inspireren om na te denken over verduurzaming”, zegt Ilze. “Daarbij willen we uiteraard graag laten zien wat Poppe Installatietechniek kan betekenen op het gebied van duurzame technieken en klimaatinstallaties.”
Stefan geeft aan: "Veel mensen hebben nog geen idee over de mogelijkheden. We willen ze daar graag in meenemen en adviseren."

Mooie projecten

Op de website van Poppe staan altijd veel mooie projecten die het bedrijf onder handen heeft of waaraan recent de laatste hand is gelegd. Zoals het appartementencomplex De Brouwerij in Hulst, een nieuwbouwproject op een plek waar voorheen een brouwerij stond. Poppe tekende voor de riolering binnen, het sanitair, de luchtbehandeling en de cv-, gas- en waterinstallaties. Hier heeft Poppe onder andere Geberit inbouwreservoirs en het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem geïnstalleerd. Stefan: “Wij werken graag met producten van Geberit want dat is bewezen kwaliteit. Een groot voordeel is dat je over jaren ook nog alle onderdelen kunt krijgen. Ook hier gaan we voor de lange termijn, zowel voor de klant als met betrekking tot de keuze voor een leverancier.”
Ook is De Brouwerij een mooi project omdat er gebruik is gemaakt van de applicatie Ed Controls. Stefan: “Deze app vervangt het oude schrijfblok. Het werkt heel eenvoudig. Elke verandering voert de monteur ter plekke op zijn tablet in de app in en iedereen die er binnen het project mee werkt, ziet die veranderingen meteen verschijnen. Het werkt heel prettig, we winnen tijd, je ziet wat er nog moet gebeuren en op het moment dat er geen opleverpunten meer zijn, kunnen we de factuur versturen.”