Afbeelding
Onbekend

Energiezuinig koelen

KOELEN

Was vroeger de vraag ‘hoe houden we het warm?’ belangrijk bij het ontwerp van een woning, tegenwoordig zijn onze moderne woningen zó goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd dat de vraag ‘hoe krijgen we het koel?’ meer en meer van toepassing is. En let wel: niet alleen zijn warme en vochtige huizen ongemakkelijk voor bewoners, ze vormen ook een risico voor hun gezondheid.

In oude woningen werd meestal rekening gehouden met mogelijke zomerhitte. Dikke muren, luiken voor de ramen en daken met een ‘overstek’. Moderne, geïsoleerde woningen met veel ramen zijn echter minder toegerust voor warme dagen. Voordeel is dat deze woningen wel vaak uitgerust zijn met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. En dat biedt koelmogelijkheden.

Zehnder beschikt over diverse geavanceerde oplossingen voor het koelen van ruimtes met WTW-ventilatie. De oplossingen zijn volledig op zichzelf staand of slimme combi’s om tot het vereiste niveau van koelcapaciteit te komen, inclusief ventilatie en vochtigheidsregeling. Zehnder ComfoCool bijvoorbeeld is uitgerust met een compressiekoelsysteem zoals wordt gebruikt in koelkasten. Indien mogelijk wordt de gewenste temperatuur in huis gerealiseerd door de bypassklep van de WTW-unit te openen. De ventilatie wordt daarbij gehandhaafd, terwijl de temperatuur van de toegevoerde lucht aangenaam koel is. Dit gebeurt voornamelijk gedurende de nacht. De besturing verloopt eenvoudig en intuïtief via de geïntegreerde bedieningsunit van de Zehnder ComfoAir Q WTW-unit.

Meer informatie vindt u op www.zehnder.nl.