Afbeelding
Hans Peijs

Haak aan bij Vakkanjer Junior en geef les op een baisschool

ONDERWIJS

Techniek Nederland zoekt installatiebedrijven die in hun regio een actieve bijdrage willen leveren aan techniekonderwijs in het zogeheten primair onderwijs (de basisschool). Dit gebeurt in het kader van het zogenoemde Vakkanjer Junior.

Deze afgevaardigden van de bedrijven gaan samen met leerlingen van groep 7 en 8 aan de slag om nieuwe originele ideeën te bedenken voor een spannende uitdaging waar het bedrijf mee komt. In twee uur tijd leren de leerlingen wat innovatie is, gaan ze aan de slag via een brainstorm en maken ze een ontwerp dat ze in de klas in een kort filmpje presenteren.

Speelse manier

Doel van het project is om leerlingen van de basisschool al snel en op een speelse manier kennis te laten maken met de wondere wereld van de techniek. De animo onder scholen is, zo blijkt, groot. Tot nu toe hebben 83 scholen aangegeven dat ze mee willen doen met Vakkanjer Junior en het aantal groeit nog steeds. Techniek Nederland wil deze scholen graag koppelen aan een bedrijf, vandaar de oproep om mee te doen.

Binnen het project verzorgt een bedrijf uit de regio in januari/februari 2020 in de klas een innovatie(gast)les van twee uur. Na een introductie over het bedrijf en innovatie in algemene zin gaan de leerlingen aan de slag met het uitwerken van hun innovatieve ideeën om uitdagingen in het dagelijks leven of grotere maatschappelijke problemen aan te pakken. De leerlingen maken een schets van hun uitvinding en nemen een filmpje met hun 'pitch' op. De 10 beste ideeën van Nederland worden uitgenodigd voor de landelijke finale tijdens de Blue Tulip Awards (opvolger van de Accenture Innovation Awards) op 17 april 2020. Tijdens deze dag presenteren de leerlingen hun prototype en ontmoeten ze de volwassen innovators die meedingen naar de Blue Tulip Award.

Aanmelden kan via www.vakkanjers.nl/junior.