De keten 2theloo dook als eerste in het gat in de markt met schone, frisse, openbare toiletten.
De keten 2theloo dook als eerste in het gat in de markt met schone, frisse, openbare toiletten. InstallatieNieuws

Aantal openbare toiletten groeit

OPENBAAR TOILET

Er zit verbetering in, in een aantal gemeenten zelfs veel verbetering, maar nog steeds is het tekort aan openbare toiletten enorm groot. Hierdoor kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad.

Dit stelt de zogeheten Toiletalliantie (Maag Lever Darm Stichting en 12 andere maatschappelijke organisaties) op basis van cijfers uit eigen schoot. Die cijfers komen uit de HogeNood-app: de grootste database van (semi)openbare toiletten in Nederland. Deze alliantie vraagt al jarenlang aandacht voor een gewenste groei van het aantal toiletten in de openbare ruimte.

Alkmaar

Onlangs werd een onderzoek gepresenteerd van de meest toiletvriendelijke gemeenten in Nederland. Het criterium is het aantal openbare toiletten per inwoner. Alkmaar komt als winnaar naar boven, op de voet gevolgd door Amersfoort en Leeuwarden. Steeds meer gemeenten hebben een actief toiletbeleid en dat vindt de toiletalliantie goed nieuws. Maar er zijn ook nog liefst 189 gemeenten die hard aan de bak moeten op dit vlak. “Zij negeren een toiletbeleid of denken dat het probleem zich vanzelf wel oplost”, aldus de Toiletalliantie.
Oss, Roosendaal en Nissewaard staan er het slechtst voor, waarvan de laatste twee afgelopen jaar er niet één openbaar toilet bij kregen. De gemeenten die het hardst daalden op de ranglijst zijn Schiedam (van 13 naar 30), Groningen (van 12 naar 28) en Nijmegen (van 19 naar 31).

Grote steden

Amsterdam is bezig met inhaalslag

Van de vier grote steden is Amsterdam het best bezig met een inhaalslag. Amsterdam heeft 74 toiletten aan de database toegevoegd. Dat is de grootste toename in aantallen toiletten van alle grote gemeenten. Toch is de gemeente slechts één plekje gestegen: van 16 naar 15. Dit komt omdat andere gemeenten in aantallen toiletten per inwoner harder gestegen zijn. Rotterdam steeg ook (van 20 naar 16), terwijl Den Haag fors daalde (van 29 naar 39). Utrecht staat min of meer stationair (van 23 naar 24).
Uit eerder onderzoek van de MLDS bleek dat een gebrek aan openbare toiletten één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van weerhoudt om de deur uit te gaan. Eén op de drie blijft soms thuis, waarmee de meerderheid zich belemmerd voelt. Die angst blijkt gegrond, want ruim tachtig procent zoekt weleens tevergeefs naar een openbaar toilet. Meer dan de helft van de patiënten heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Slechts één op de zes patiënten vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd. Daarom zou er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn.