Afbeelding
Hans Peijs

Aantal zelfstandige fitters
blijft maar groeien

ZELFSTANDIGEN

Het aantal zzp'ers in Nederland blijft groeien. In totaal zijn er rond 1,1 miljoen, van wie er tussen elf- en twaalfduizend werkzaam zijn in de installatiebranche. Dat aantal groeit en de verwachting is dat dit ook in 2020 het geval zal zijn. Wat zijn zoal hun kenmerken en wat staat hen volgend jaar te wachten aan belastingmaatregelen?, vroegen wij ons af. De antwoorden staan hieronder. Een voorschot alvast: volgend jaar mogen zzp'ers onderlinge prijsafspraken maken.

Nederland telt 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Hun aantal is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. De meeste zzp'ers zijn zelfstandig ondernemers: zij werken voor eigen risico of rekening in een eigen praktijk of bedrijf.

Ook het aantal zzp'ers in de installatiesector groeit elk jaar. In tien jaar tijd is het aantal w-installateurs met 38 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. Waren er in het derde kwartaal van 2009 nog 8.280 bedrijven in de installatiebranche actief, in het derde kwartaal van 2019 was dit aantal opgelopen naar 11.420. Ook is er een uitsplitsing gemaakt naar loodgieters/fitters en verwarmingsinstallatiebedrijven en dan blijkt dat het aantal loodgieters/fitters in tien jaar tijd steeg van 5.445 in 2009, tot 7.500 in 2019 en het aantal verwarmingsinstallateurs van 2.835 bedrijven in 2009 tot 3.920 tien jaar later. Met andere woorden: beide vakgroepen groeien relatief even snel. Het aantal installatiebedrijven is gedurende tien jaar continu gegroeid, maar de groei ging niet in alle jaren even hard. Vooral in de jaren 2012-2014 nam het aantal bedrijven maar langzaam toe. De laatste twee jaar gaat het weer een stuk sneller.
"De groei wordt nog eens versterkt door trends als de energietransitie, digitalisering, smart homes en smart buildings, een hightech infrastructuur en langer zelfstandig thuis wonen", liet Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland, onlangs weten. "De rooskleurige vooruitzichten maken de sector interessant voor startende ondernemers", aldus Reijman.

Profiel

De zzp’ers in de installatiesector zijn, zo leert onderzoek van OTIB van enkele jaren terug, vrijwel alleen mannen, redelijk verspreid over verschillende leeftijdsgroepen en over het algemeen goed opgeleid. De meesten zijn ervaren vakmensen met erkende beroepskwalificaties en vele jaren werkervaring, vaak ook in functies als leidinggevend monteur, werkvoorbereider en projectleider.

Klantenkring

Aantal w-zzpers steeg met 38 procent

Deze zzp’ers werken voor bedrijven en particuliere opdrachtgevers. Een kwart werkt alleen voor installatiebedrijven. Drie kwart doet (ook) installatiewerk voor andere soorten bedrijven. Dat zijn vooral bedrijven in de bouw, maar ook in andere sectoren. Ruim 80 procent van de installatiebedrijven werkt met een vaste groep zzp’ers, die ze zelf rechtstreeks inschakelen. De helft werkt daarbij alleen met voormalige werknemers.

Goed opgeleid

Veel zzp’ers zijn goedopgeleide vakmonteurs en daarom is het niet zo gek dat vier van de vijf installatiebedrijven tevreden zijn over de kennis en vaardigheden van zzp’ers en over de kwaliteit van het geleverde werk. De helft is tevreden over hun bekendheid met nieuwe ontwikkelingen. Maar weinig bedrijven ondervinden problemen met zzp’ers.

Zzp'ers

Met het aantrekken van de economie en de toename van de koopkracht in de afgelopen paar jaar is de stemming onder zzp'ers sterk verbeterd, zo constateert het CBS. In 2019 is 53 procent positief over de financiële situatie van het bedrijf. Vier jaar eerder was dat nog 43 procent.
Al die zzp'ers in de bouw staat komend jaar het een en ander te wachten wat betreft belastingmaatregelen. De belangrijkste is dat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van 7.280 euro naar 7.030 euro. De aankomende jaren zal deze nog verder verlaagd worden. In 2028 zal de zelfstandigenaftrek nog 5.000 euro zijn. Dit is een maatregel die wordt ingevoerd in de aanloop naar een vervanging van de Wet DBA. Die wordt alsmaar uitgesteld en staat inmiddels voor 1 januari 2021 gepland.

Prijsafspraak

In dezelfde aanloop is ook bekend geworden dat zzp’ers voortaan met elkaar minimum uurtarieven mogen afspreken of een collectieve arbeidsovereenkomst mogen afsluiten. Ze hoeven zich dus niet meer te houden aan het kartelverbod. Dat staat in een nieuwe leidraad van toezichthouder ACM. Hiermee wordt vooruitgelopen op invoering in 2021 van een minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur.
Verder is er nog de MKB-winstvrijstelling. Dit is een wettelijk vastgelegde aftrekpost die in mindering komt op de restant winst van de onderneming na aftrek van de ondernemersaftrek. Deze vrijstelling geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken met hun onderneming. De hoogte van de vrijstelling bedraagt in 2020 14 procent.